A korrupciós vádak miatt lemondott az ukrán mezőgazdasági miniszter

külföld
április 25., 19:15

Benyújtotta lemondását Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter, akit illegális földügylettel gyanúsítottak meg - hozta nyilvánosságra csütörtökön Ruszlan Stefancsuk, az ukrán parlament elnöke a Facebookon. A miniszter lemondási kérelmét a soron következő plenáris ülések egyikén fogja a törvényhozás elbírálni.

Szolszkij ellen az ukrán korrupcióellenes ügynökség indított eljárást, azzal gyanúsították meg, hogy részt vett 291 millió hrivnya (2,7 milliárd forint) értékű állami földterület illegális megszerzésében agrárholdingja számára, valamint további 190 millió hrivnya (1,8 milliárd forint) értékű földterület megszerzésére tett kísérletben. Az ügyészek szerint a vádak a 2017-2021 közötti eseményekre vonatkoznak, mielőtt 2022 márciusában mezőgazdasági miniszter lett. A vád szerint a földeket törvénytelenül vették el két állami cégtől, és háborús veteránoknak adták át azzal a feltétellel, hogy azok bérbe adják azt néhány magánvállalkozásnak. Ha bűnösnek akár 12 év börtönt is kaphat.

Szolszkij tagadja az ellene felhozott vádakat: „Nem volt semmilyen korrupció. Senki sem kapott pénzt.” Korábban azt mondta, hogy 2017-ben, amikor ügyvédként dolgozott, magánszemélyeket képviselt egy, földterületek miatt állami vállalatokkal folyó vitában Szumi megyében.

Az uniós csatlakozási folyamat miatt Zelenszkij igyekezett keményen fellépni a korrupcióval szemben, és tavaly leváltotta védelmi miniszterét, miután a védelmi minisztériumnál korrupciós ügyek merültek fel. (Reuters/MTI)