Erdogan is támogathatja Mark Rutte NATO főtitkári jelölését

külföld
április 26., 17:38

Úgy tűnik, Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatni fogja, hogy Mark Rutte legyen a NATO következő főtitkára, írja a Bloomberg. A jelenleg ügyvezető holland miniszterelnök pénteken utazott Isztambulba, hogy meggyőzze a török elnököt, aki a találkozó után fog dönteni.

photo_camera Mark Rutte és Recep Tayyip Erdogan. Fotó: HANDOUT/AFP

Az Erdogant ismerő források azt mondták, hogy inkább Ruttét fogja támogatni, nem pedig Klaus Iohannis román elnököt, aki márciusban jelentette be indulását. A Bloomberg azt írja, Törökország szeretné elérni, hogy a következő NATO-főnök ne legyen elfogult a szövetség európai uniós tagjaival szemben.

A 32-ből 28 ország, többek között az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország is támogatja a holland vezetőt a posztra, Törökország jóváhagyása pedig arra késztetheti Iohannist, hogy lépjen vissza. Szlovákia és Magyarország azonban nem támogatja a Ruttét, Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, a holland miniszterelnök korábban térdre akarta kényszeríteni Magyarországot.

A főtitkár megválasztásához egyhangú szavazás szükséges, vagyis Magyarország ellenében senki sem lehet a NATO főtitkára.A Bloomberg szerint egyelőre nem világos, hogy Magyarország milyen engedményeket kér a támogatásáért, ha kér egyáltalán.