A román elnök is megpályázza a NATO főtitkári posztját

külföld
március 12., 17:30

Mark Rutte, ügyvezető holland miniszterelnök volt eddig az egyetlen politikus, aki bejelentkezett a NATO főtitkári posztjára. Klaus Iohannis személyében immár kihívója is akad.

A román államfő szerint országa 20 éves NATO-tagsága, Románia teljesítménye, valamint saját elnöki tevékenysége jogosítja fel erre.

Izgalmas kérdés, hogy mit szól ehhez Budapest. Szijjártó Péter külügyminiszter egy héttel ezelőtt azt mondta, nem támogatja a korábban Magyarországot bíráló Ruttét. (Amúgy éppen 25 éve vagyunk a NATO tagjai.)

A jelenleg ügyvezető holland miniszterelnökként dolgozó politikus jelöltségét korábban többek között az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország is támogatta. A főtitkár megválasztásához azonban egyhangú szavazás szükséges, vagyis Magyarország ellenében senki sem lehet a NATO főtitkára.

Klaus Iohannis egy constantai légibázison 2022 nyarán
photo_camera Klaus Iohannis egy constantai légibázison 2022 nyarán Fotó: YOAN VALAT/AFP

A NATO-főtitkári pozíció idén üresedik meg, miután lejár Jens Stoltenberg mandátuma. A lehetséges utódok között több politikus neve is felmerült, többek között Ursula von der Leyenről, az Európai Bizottság elnökéről és Kaja Kallas észt miniszterelnökről is cikkezett a sajtó.

A NATO-nak három holland főtitkára is volt már, kelet-európai azonban egy sem.

Az erdélyi sváb származású Iohannis 2014 óta Románia elnöke.

(Via MTI)