Közpénzmilliárdokkal kitömve búcsúzik Tállai Mezőkövesdje az NB I.-től

foci
április 26., 12:05

Az idei szezon hátralévő négy fordulóját tét nélkül játssza a Mezőkövesd-Zsóry miután múlt hétvégén eldőlt, hogy nyolc év után búcsúzik az NB I.-től. Az első osztályban az eredményeket tekintve ugyan nem nyújtott igazán emlékezeteset és maradandót Tállai András, egykori NAV-elnök, a Pénzügyminisztérium jelenlegi parlamenti államtitkárának focicsapata, a pénzügyek terén viszont annál inkább sikerült ez nekik. Még 2015 őszén derült ki, hogy Vida Ildikót Tállai András váltja a NAV élén, és hogy, hogy nem, 2016 júniusában a Mezőkövesd-Zsóry FC a Dunaújváros elleni 4-0-s győzelemmel bebiztosította az NB II. tabellájának második helyét és ezzel a feljutást az élvonalba.

Az NB I.-ben a matyóföldieknek egy igazán jó szezonja volt, a 2019/2020-as, de pechükre pont a tavaszi fordulókat nehezítette meg a koronavírus-járvány. Látva a csapat akkori negyedik helyezését, adja magát a kérdés: vajon mi lett volna, ha a lezárások és a megbetegedések nem nehezítik a mindennapokat, a felkészülést? Mindenesetre ezt az eredményt már nem tudta megismételni a csapat, a következő szezonban már a tabella alsóházához tartozott, sőt, két évvel ezelőtt is már megcsapta a kiesés szele a gárdát.

Legnagyobb eredményük, hogy 2020-ban ezüstérmet szerzett a csapat a Magyar Kupában
photo_camera Legnagyobb eredményük, hogy 2020-ban ezüstérmet szerzett a csapat a Magyar Kupában Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A tao-pénzek egyik legnagyobb nyertese

A mezőkövesdi sportinfrastruktúra már a feljutás előtt fejlődésnek indult, hiszen javarészt a központi költségvetésből érkező forrásoknak köszönhetően nettó egymilliárd forintból épült új, ötezer fős stadion a 15 600 fős kisvárosban. Ez azonban csak az első lépés volt, a tao-támogatások révén ugyanis komplett infrastruktúra épült fel a városban: 42 szobás sportszálló, számtalan élőfüves és műfüves pálya, korszerűsítették a sporttábor épületeit, konyháját, portaépületét, öltözőkre is szükség volt, és új kondicionáló és egészségügyi létesítményt is felhúztak 2014 óta a benyújtott sportfejlesztési programok alapján. (A Mezőkövesd honlapján a 2014 előtti sportfejlesztési programok már nem érhetők el.)

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.