Blinken Rijádba utazik, hogy tűzszünetről tárgyaljon Izrael és a Hamász között

háború
április 28., 17:12
Antony Blinken amerikai külügyminiszter Kairóban 2023 október 15-én
photo_camera Antony Blinken amerikai külügyminiszter Kairóban 2023 október 15-én Fotó: JACQUELYN MARTIN/AFP

Rijádba utazik Anthony Blinken, hogy Izrael és a Hamász képviselőivel tárgyaljon egy esetleges újabb tűzszünetről – írja vasárnap délután a Guardian.

Az amerikai külügyminiszter kairói egyeztetése előtt Joe Biden elnök telefonon beszél majd Benjamin Netanjahú izraeli miniszterelnökkel.

A tárgyalás alapja egy izraeli ajánlat, ami túszok szabadon bocsátását célozza.

Biden várhatóan hétfőn érkezik meg Rijádba, ahol a World Economic Forum zajlik épp. Az egyeztetéseken, egyfajta mediátor szerepkörben, egyiptomi tisztviselők is részt vesznek majd.

Az Axios értesülései szerint az izraeliek nyitottak arra, hogy a túszok szabadon engedése mellett, illetve után csapatokat vonjanak ki a Gázát középen kettészelő központi folyosóról. A tartós tűzszünetről azt követően tárgyalnak majd, ha a túszok szabadon engedéséről sikerült megállapodni.

A térséghez kapcsolódó hír, hogy a háborús térség élelmezési programjait bonyolító World Central Kitchen bejelentette, újraindítja akcióit Gázában.

A bejelentést alig egy hónappal azután tették meg, hogy egy – tévesen, rossz célpontra irányított – izraeli rakétatámadás során a szervezet hét tagját megölték.

A WCK 276 teherautóval fog átkelni a rafahi határátkelőn és újra próbálkoznának a tengeri segélyszállítmányok célba juttatásával is.

A Hamász mintegy 250 túszt ejtett az október 7-i terrortámadások során, ami 1136 ember életét követelt. Az izraeli válaszcsapások illetve bombázások a becslések szerint 34 ezer áldozattal jártak Gázában. A túszok közül, katari és egyiptomi közreműködés segítségével, 105-öt már szabadon engedtek. (Guardian)