Kriminalizálták a homoszexualitást és a transzneműséget Irakban

külföld
április 28., 11:42

Egy frissen elfogadott törvény szerint akár tíz-tizenöt év börtön is járhat a homoszexualitásért Irakban, írja a BBC. Támogatói szerint az új jogszabály segít konzerválni a vallási értékeket a közel-keleti országban, míg a jogvédők az LMBTQ-emberek elleni jogsértésre figyelmeztetnek.

A homoszexualitást kriminalizáló törvény értelmében egytől három évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak a transzneműek, azok, akik a homoszexualitást vagy prostitúciót támogatják vagy népszerűsítik, azok a férfiak, akik „szándékosan nőként viselkednek”, a nemváltoztató műtéteket végző orvosok, és a feleségcserében résztvevők.

photo_camera Fotó: ASAAD NIAZI/AFP

Az LMBTQ+ közösséghez tartozók már eddig is célpontok voltak Irakban: a médiában tilos a homoszexualitás szó használata, helyette a „szexuális deviancia” kifejezés a használatos.

A most hozott törvénynek egy korábbi változata még halállal büntette volna az azonos neműek közti kapcsolatot, de ezt végül az Egyesült Államok és más nyugati országok ellenállása miatt börtönbüntetésre módosították. A törvény elfogadásával megvárták, amíg Mohamed Sia al-Szudani iraki miniszterelnök letudja áprilisi amerikai látogatását.

(Telex via BBC)