Zugpénzváltót talált a Hévízi-tónál a jegybank

gazdaság
április 29., 08:42

Egy hévízi, két helyi magánszemély tulajdonában álló cég, az Ajsa-Kühne Kft. évekig végzett engedély nélkül pénzváltási tevékenységet. A jegybank közleménye szerint „a Hévízi-tó mellett” engedély nélküli, „zugpénzváltó” tevékenységet végző céget 28 millió forintot piacfelügyeleti bírsággal sújtották. Az Opten cégnyilvántartása szerint az Ajda-Kühne árbevétele 2018-2022 között mindössze 5,5 millió forint volt.

A jegybank szerint a cég, amelynél többek között eurót, dollárt, svájci frankot és fontot lehetett váltani, korábban egy pénzügyi intézmény kiemelt közvetítőjeként működött, de „megbízási szerződésének megszűntével jogosulatlanul folytatta tevékenységét”, pénzügyi felügyeleti engedélye már nem volt arra.

Az MNB a bírság kiszabása és a további pénzváltás megtiltása mellett jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést is tesz. Az ügyben súlyosbító körülmény volt, hogy a társaság tudta: tevékenysége engedélyhez kötött, azt mégis éveken át ennek hiányában folytatta, írja a közlemény.