16 millió forintba került Schmitt Pál és Áder János rezsije az adófizetőknek tavaly

belföld
április 30., 05:01

Az elmúlt négy évben több százmillió forintot költött az állam a két egykori köztársasági elnök, Schmitt Pál és Áder János rendszeres juttatásaira - írja az RTL. A visszavonuló köztársasági elnököknek ugyanis életük végéig jár egyebek közt havi juttatás, a megfelelő ingatlan használatának a joga, legfeljebb háromfős titkárság, autó, valamint egyéb költségtérítés is. A vizsgált időszakban csak a titkárságok fenntartására nagyjából 250 millió forint ment el.

A portál szerint az Országgyűlés Hivatalától kapott adatok arra utalnak, hogy Schmitt Pál és Áder János nem rezsivédett ingatlanban lakik, hiszen 2022 után mindkettejüknél megugrott a rezsiköltség. A törvény alapján ugyanis a volt köztársasági elnököknek nemcsak biztosítani kell egy „megfelelő” ingatlant, hanem annak költségeit is állni kell.

Schmitt Pál, Áder János és Sulyok Tamás
photo_camera Schmitt Pál, Áder János és Sulyok Tamás Fotó: Németh Dániel/444

Schmitt Pál esetében a 2022-es áram- és gázdíj 2,6 millió forintról 6,8 millió forintra emelkedett 2023-ban, míg Áder Jánoséknál 1,5 millióról 9,4 millió forintra. Vagyis a tavalyi évben 16,25 millió forint csak az általuk használt ingatlanok rezsiköltsége volt (Schmitt egyébként saját házban lakik, míg Áder János az államtól kapott egy felújított és kibővített ingatlant).

Áder János esetében azért is különös a 9,4 millió forintos fogyasztás, mert a volt államfő a Kék Bolygó Alapítvány alapítójaként rendszeresen környezetvédelmi témákban szólal fel. Esetében a havi energiadíj több mint 780 ezer forint volt – írja a lap.