Messze a legnépszerűbb ellenzéki párt a Tisza, Magyar Péterékre majdnem háromszor annyian szavaznának, mint Gyurcsányékra

belföld
április 30., 13:14

24 százalékos a TISZA Párt országos támogatottsága a pártot választó biztos szavazók között a Medián friss mérése szerint. Magyar Péterék ezzel fölényesen vezetnek az ellenzéken belül: a DK-MSZP-Párbeszéd választási szövetség nagyot zuhanva csak 9 százalékon áll, a Kutyapárt, a Momentum és a Mi hazánk pedig az ötszázalékos bejutási küszöb közelében táncol.

A Medián HVG megrendelésére készült közvélemény-kutatása szerint a Fidesz visszaesése viszonylag mérsékelt: a kormánypárt jelen állás szerint 46 százalékra számíthatna. Ez ugyan így is kevesebb, mint amennyit a kormánypárt bármelyik EP-választáson valaha kapott, de a Fidesz támogatottságának brutális visszaeséséről azért ez alapján nem lehet beszélni. A Medián januárban, a kegyelmi botrány kirobbanása előtt 51 százalékra mérte a Fideszt, vagyis eszerint azóta 5 százalékpontot vesztettek.

Magyar Péterék gyorsan növekvő támogatottságáról sokakat meglepő, de annak mértékéről egymásnak is ellentmondó közvélemény-kutatási adatok jelentek meg az elmúlt időszakban. Míg a Závecz április első felében végzett mérése szerint a TISZA Párt akkor 15 százalékon állt, bőven a DK-vezette pártszövetség mögött, az Iránytű már 23 százalékra mérte őket, amivel szerintük is nagy előnyben vannak Gyurcsányékkal szemben. A Fidesz népszerűségvesztéséről szintén gyökeresen különböző adatokat hozott ki a két intézet.

photo_camera Magyar Péter Békéscsabán Fotó: Bankó Gábor/444

A Medián friss mérésének eredményei az Iránytűéhez állnak közelebb, vagyis megerősítik, hogy az ellenzéken belül éppen egy gyors ütemű trónfosztás történik: a DK, kiegészítve szatelitpárttá süllyedt szövetségeseivel, messze lemaradt a TISZA mögött. A mostani számokat a Medián márciusi adataival érdemes összevetni: akkor a DK, az MSZP és a Párbeszéd együtt 14 százalékon állt Hahn Endréék mérése szerint, míg most ők együttesen már csak 8-9 százalékot kapnának.

A többi ellenzéki párt támogatottságának is betett Magyar Péter pártjának színre lépése, annyira, hogy már az ötszázalékos küszöbbel is jelentős gondjaik lehetnek. AZ MKKP március óta 11-ről 7, a Momentum 7-ről 5, a Mi Hazánk pedig 9-ről 4 százalékra esett vissza a pártot választók között a Medián mérései alapján. A többiek (Jobbik, LMP, valamint a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa, Jakab Nép Pártja és Vona Második Reformkor mozgalma) 1-2 százalékon vannak, távol az ötszázalékos küszöbtől.