A kegyelmezés szünetel

POLITIKA
május 01., 14:12

2024-ben, január 1-től március 31-ig senki nem kapott államfői kegyelmet, viszont senkinek a kérvényét sem utasították el - írja a hvg.hu az Igazságügyi Minisztérium kegyelmi főosztályának hivatalos statisztikája alapján.

Novák Katalin február 26-ig volt hivatalban, Sulyok Tamás március 5-én is iktatták be.

A Kegyelmi Főosztály statisztikája
photo_camera A Kegyelmi Főosztály statisztikája Fotó: kormany.hu

A fenti adatsorból látszik, hogy mostanában évente 4-500 kegyelmi kérvényt bírál el a köztársasági elnök, tehát az első negyedévben is százas nagyságrendben kellett volna ilyen döntéseket hozni. Idén ez nem történt meg, vagy nem került bele a hivatalos statisztikába.

Azt továbbra sem tudjuk, miért kapott kegyelmet K. Endre, mert hiába bukott bele az ügybe a köztársasági elnök és a kérvényt felterjesztő és a döntést ellenjegyző igazságügyi miniszter, Sulyok Tamás már az elején tisztázta, hogy rá ne számítsunk a kegyelmi ügy részleteinek megismerésében. Hétfőn benyújtották a tizenharmadik Alaptörvény-módosítást, amely ahhoz kell, hogy sarkalatos törvény határozza meg a gyermekek ellen elkövetett szándékos bűncselekmények körét, amiknél köztársasági elnök nem adhat kegyelmet. Az igazságügyi miniszter ellenjegyzése pedig kikerült a törvényből, vagyis a kormány ezentúl könnyebben lerázhatja magáról a politikai felelősséget a kegyelmi döntésekért.