Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára, a külügyminiszter az oroszokat sejteti a háttérben

külföld
május 01., 12:34
photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Valaki megpróbálta felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban. A politikai vezetők elítélték a történteket, a hatósági vizsgálat folyamatban van, az elkövető(k)ről egyelőre nem tudni semmit.

Andrzej Duda lengyel elnök kijelentette, hogy Lengyelországban nem lehet helye az antiszemitizmusnak és a gyűlöletnek. Az incidenst az izraeli és az amerikai nagykövetség is elítélte. Az 1902-ben emelt Nozyk zsinagóga az egyetlen zsidó szentély a lengyel fővárosban, amely fennmaradt a második világháború előtti időszakból.

A lengyel főrabbi, Michael Schudrich elmondása szerint a zsinagógát három gyújtóbomba, vagyis Molotov-koktél érte, és csak minimális károkat szenvedett az „óriási szerencsének vagy csodának köszönhetően”.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter feltette a kérdést: „Érdekes, ki próbálja megzavarni az európai uniós csatlakozásunk évfordulóját? Netán ugyanazok voltak, akik Párizsban Dávid-csillagokat firkáltak?”

A miniszter ezzel arra utalt, hogy tavaly októberben, az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása után egyes párizsi épületeken Dávid-csillagok jelentek meg, valamint „Palesztina győzni fog” feliratok is - írja az MTI. A magyar hírügynökség nem teszi hozzá, márpedig az oroszellenes Sikorski nyilván erre utalgat, hogy a francia rendőrség szerint az orosz hírszerzés állt a Dávid-csillagos graffitikampány mögött.