A francia rendőrség szerint az orosz hírszerzés áll a Dávid-csillagos graffitikampány mögött

külföld
2023 november 09., 10:58

A múlt héten mintegy 250 Dávid-csillagot festettek fel épületekre Párizsban és a környező elővárosokban, a graffitikampány mögött az orosz hírszerzés állhat, írja a francia rendőrség alapján a BBC.

photo_camera Fotó: GAUTHIER BEDRIGNANS/Hans Lucas via AFP

A rajzok felháborodást váltottak ki a francia politikusokból, többen antiszemita jelekként értelmezték azokat, a nyomozók azonban kezdettől fogva óvatosabbak voltak. Azt mondták, hogy a Dávid-csillagokat véletlenszerűen rajzolták fel épületekre, azok kiválasztásában nem volt egyértelmű zsidó kapcsolat. A rendőrség szerint a jelkép üzenete is zavaros volt, egy ilyen típusú kék izraeli zászlót zsidóbarát jelnek lehet tekinteni. Minden bizonnyal a valódi antiszemiták találtak volna világosabb módot gyűlöletük kifejezésére.

Miután elfogtak és kihallgattak két moldovai állampolgárt, a francia rendőrség és a hírszerző szolgálatok most azt gyanítják, hogy az akció valójában orosz dezinformáció lehet. A graffitiket két házaspár festette fel, a telefonos nyomkövetés alapján úgy tűnik, hogy ugyanattól a személytől kapták a megbízást.

photo_camera Fotó: ANNA MARGUERITAT/Hans Lucas via AFP

A Le Monde francia napilap szerint az akció a Doppelgänger nevű, régóta működő orosz propagandahálózat műve. Júniusban a Le Monde cikksorozatot írt a hálózatról, állításuk szerint számítógépes botokat használ arra, hogy elárassza a közösségi médiát álhírekkel. Akkor a fő cél az volt, hogy aláássák a nyugati Ukrajna-politikába vetett hitet.

A napilap szerint mindkét házaspárt egy fotós kísérte el, akinek az volt a feladata, hogy a képeket azonnal felrakja a netre, amik először a hálózathoz kapcsolódó fiókokon jelentek meg. A francia rendőrség szerint az első pár - akiket letartóztattak - azt állította, hogy Párizsban nyaraltak, amikor felkereste őket egy férfi, aki hallotta, hogy oroszul beszélnek, és egy kisebb összeget ajánlott nekik az ábrák felfestéséért. A fotós vagy a fotósok személye továbbra is ismeretlen.