Franciaországban több mint ezer antiszemita cselekmény történt a Hamász október 7-i támadása óta

külföld
2023 november 06., 05:28

A párizsi rendőrfőnök csak a párizsi régióban 257 esetről és 90 letartóztatásról számolt be. Gérald Darmanin belügyminiszter közlése szerint „robbanásszerűen megnőtt az antiszemita cselekmények száma”, és már 486 embert tartóztattak le ilyenek miatt, köztük 102 külföldit, mindezt pedig az elmúlt egy hónapban, vagyis azóta, hogy a Hamász Izraelre támadt, amire válaszul Izrael a Gázai övezetre támadt. A gázai Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium közlése szerint több mint 9700 ember, főként nők és gyerekek haltak meg.

A több mint 500 ezerre becsült franciaországi zsidó lakosság a legnagyobb Európában és a harmadik legnagyobb a világon, Izrael és az Egyesült Államok után.

Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök szerint az antiszemita megmozdulások miatt letartóztatottak között voltak fiatal gyerekek is, de palesztin-pártiak is, akik „túl messzire mentek”.

photo_camera Fotó: RICCARDO MILANI/Hans Lucas via AFP

A szocialista párt vezetője, Olivier Faure felszólította az összes pártot, hogy mozgósítsanak az antiszemitizmus ellen. Azt javasolta, szervezzenek tüntetést a Place de la Republique téren, kezdeményezését viszont támadni kezdték a baloldali politikusok, miután nem zárta ki, hogy a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Gyűlés is részt vehessen a tüntetésen.

A múlt héten több tucat Dávid-csillagot festettek fel épületekre Párizsban, de Besanconban is egyre több az antiszemita graffiti, Lyonban pedig megkéseltek egy nőt az otthonában, ügyészek szerint a támadás mögött antiszemitizmus állhat.

photo_camera Fotó: J-F ROLLINGER/Only France via AFP

Mindeközben az Európai Bizottság elítélte, hogy „megugrott” az antiszemitizmus az Európai Unióban, és hogy sokan „szembe mennek mindazzal, amit Európa képvisel”, emiatt pedig „az európai zsidók ma ismét félelemben élnek”. Ugyanis nemcsak Franciaországban, de Ausztriában, Németországban és Spanyolországban is történtek hasonlók.

Emiatt kijelentették, hogy lépni kell mind az antiszemitizmus, „mind a muszlimellenes gyűlölet növekedése ellen”, mert „ezeknek nincs helyük Európában”. (Guardian)