Lampedusa szigetén 51 év után született gyerek, történetesen egy bevándorló kislány

külföld
május 02., 15:06

Az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetén utoljára 1970-ben született gyerek. 2021 júliusában azonban világra jött Maria. A menekült kislányt most díszpolgárságban részesítik, és egy játszóteret is elneveznek róla.

A döntést Filippo Mannino polgármester, a szélsőjobboldali Liga párt politikusa jelentette be. Mannino azt mondta, az esemény rendkívülisége miatt döntöttek így. A helyi nők kivétel nélkül a szomszédos Szicília kórházaiba járnak át szülni, mivel Lampedusán nincsen erre alkalmas kórház.

Maria azért született a szigeten, mert 38 éves elefántcsontparti édesanyját már nem tudták máshova szállítani. A kislány így a kikötőhöz közeli egészségügyi központban jött világra. Édesanyja éppen másik két gyerekével kelt át a Földközi-tengeren, amikor megindult a szülés. A kislány az anyát segítő olasz ápolónő után kapta a Maria nevet.

Maria az olasz nővérrel, akiről elnevezték
photo_camera Maria az olasz nővérrel, akiről elnevezték Forrás: Walter Gianno/X

Maria jelenleg Szicíliában él szüleivel és testvéreivel. Franciaországban tartózkodó édesapját nemrég találták meg a hatóságok, így a család egyesülni tudott. A díszpolgárságot szombaton kapja meg.

Lampedusa a földközi-tengeri migráció egyik legfontosabb állomása. A szigetre több tízezer menekült érkezett az elmúlt években.

(via MTI, Corriere della Sera)