Az olasz miniszterelnök megdöbbent, amikor megtudta, hogy a németek menekülteket segítő civilszervezeteket támogatnak

külföld
2023 szeptember 25., 19:42

Levélben közölte elégedetlenségét Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Olaf Scholz német kancellárral, miután kiderült, hogy a német kormány olasz civilszervezeteket támogat, amelyek menekülteket mentenek a Földközi-tengeren.

photo_camera :( Fotó: DOMENICO CIPPITELLI/NurPhoto via AFP

A vita akkor robbant ki, amikor a Sant'Egidio katolikus jótékonysági szervezet közölte, újabb megállapodást kötött Berlinnel az olaszországi menekülteket segítő tevékenységek finanszírozására.

Olaszország ismét kisebb bevándorlási válságon megy keresztül. Egy hét alatt több mint tízezer ember jelent meg a déli Lampedusa szigetén, így idén eddig közel százharmincötezren érkeztek az ország partjaira, ami kétszerese 2022 azonos időszakának. Meloni kemény fellépést ígér az illgeális bevándorlással szemben, és azt ígéri, nem hagyja, hogy Olaszország „Európa menekülttáborává váljon”.

photo_camera Júniusban még közösen tájékoztatták a sajtót... Fotó: TIZIANA FABI/AFP

„Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy az ön kormánya az olasz kormányt megkerülve úgy döntött, jelentő összegekkel támogatja azokat a civilszervezeteket, amelyek az illegális migránsok olasz területen történő befogadásával és a Földközi-tengeren történú mentéssel foglalkoznak” – írta Meloni, aki szerint ehelyett az uniós tagállamoknak strukturális megoldásokra kellene törekedniük. Érdemes lenne szerinte közös uniós megállapodásokat kötni a „Földközi-tenger déli partján fekvő tranzitországokkal, hasonlóan a Törökországgal jó ideje működő megállapodáshoz”.

A német külügyminisztérium szóvivője elmondta, kormánya pénzügyi támogatási programot indított 790 ezer euró értékben, mellyel az SOS Humanity német civilszervezetet támogatta a földközi-tengeri keresési és mentési műveletek végrehajtásában. A tengeren sodródó emberek kimenekítése szerinte „jogi, humanitárius és erkölcsi kötelesség”. (Guardian)