Oroszország vegyi fegyvert vetett be Ukrajnában az Egyesült Államok szerint

külföld
május 02., 09:45

Az Egyesült Államok szerdán azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsértette a nemzetközi vegyifegyver-egyezményt azzal, hogy klórpikrint vetett be az ukrán erők ellen. „Az ilyen vegyi anyagok használata nem elszigetelt incidens, és valószínűleg az orosz erők azon törekvése vezérelte, hogy kiszorítsák az ukrán erőket az erődített állásokból, és taktikai előnyöket érjenek el a harctéren” – közölte az amerikai külügyminisztérium. Első lépésként szankciókat vetett ki az Oroszország vegyi és biológiai fegyverprogramjaival kapcsolatban álló szervezetekre.

A klórpikrin, amelynek katonai felhasználása már nem engedélyezett, a könnygáz jellemzőivel rendelkező irritálószer, és az amerikai székhelyű Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központok (CDC) szerint az első világháborúban nagyrészt vegyi harcanyagként használták.

Az Egyesült Államok további három személyt is szankcionált ezzel egyidőben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető halálával kapcsolatban. Oroszország amerikai nagykövete, Anatolij Antonov így kommentált: „Úgy tűnik, Washingtonban nem értik, hogy Oroszországot és az oroszokat nem lehet megfélemlíteni a döntéseikkel. Nem veszik észre, hogy törvénytelen trükkjeikkel csak elidegenítenek más államokat. Valójában megtermékenyítik az Amerika jelenlegi szerepével kapcsolatos kételyek talaját”.

(Politico)