Az orosz nemzetbiztonsági szolgálat lelőtt egy ukrán ügynököt, aki fel akart robbantani egy üzemanyagtárolót

külföld
május 03., 13:01

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztjei megöltek egy ukrán szabotőrt, aki fel akart robbantani egy üzemanyag-terminált az északnyugati Leningrád régióban, írja a Guardian. Az FSZB közölte, hogy a férfi orosz állampolgár volt, akit az ukrán katonai hírszerzés szervezett be, és márciusban lépett be Oroszország területére Litvániából.

Az FSZB moszkvai főhadiszállása 2021. március 23-án.
photo_camera Az FSZB moszkvai főhadiszállása 2021. március 23-án. Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

A Meduza arról ír, hogy a férfit először Moszkva közelében próbálták őrizetbe venni, amikor egy rejtekhelyről robbanóeszközöket vitt el, de ekkor el tudott menekülni. Végül a leningrádi régióban találtak meg, az FSZB közleménye szerint a Toszenszkij kerületben található üzemanyagtelep ellen tervezett támadást végrehajtani. Őrizetbe akarták venni, de fegyvert fogott a biztonság őrre, mire agyonlőtték.

A férfi autójában állítólag egy Sztecskin pisztolyt, egy vadászpuskát, gránátokat, bombaalkatrészeket, dokumentumokat és egy mobiltelefont is találtak. Levelezésében az orosz hatóság arra utaló információkat talált, hogy „ukrán terroristák” támadásokat terveznek „ortodox templomokban és olyan helyeken, ahol orosz emberek tartózkodnak”.

Kiemelt videóink