Inflációkövető fizetésemelést kért az Országos Bírói Tanács

belföld
május 03., 16:13

Tavaly és idén is kérte a bírák és igazságügyi alkalmazottak inflációkövető béremelését az Igazságügyi Minisztériumtól az Országos Bírói Tanács (OBT), ám elmondása szerint a kezdeményezésekre nem érkezett válasz. A bírók esetében az illetményalap 35 százalékos növelését, míg az alkalmazottak esetében a bírói illetményalap 10 százalékának megfelelő mértékű munkaköri pótlék bevezetését kérték.

A kialakult helyzet az Országos Bírói Tanács megítélése szerint a bíróságok működését veszélyezteti.

Közleményükben azt írják, a bírói illetményalap 2022. január 1-jétől változatlan, mára pedig már a bruttó nemzetgazdasági átlagkeresettől is elmarad. Azt írják „2010 óta a minimálbér összege négy és félszeresére, a bruttó nemzetgazdasági átlagkereset háromszorosára, a bírói illetményalap viszont csupán alig másfélszeresére emelkedett”.

Szerintük a jelenlegi fizetések már nem felelnek meg a bírói hivatás méltóságának, és messze nem arányos az igazságügyi alkalmazottak felelősségével sem.

Az Európai Bírói Egyesület is közleményben állt ki a magyar bírák mellett. Szerintük a javadalmazás jelenlegi szintje és feltételei Magyarországon ellentétesek az európai és más nemzetközi normákkal, és nem is összeegyeztethetők az Európai Unió Bíróságának határozataiban meghatározott követelményekkel.

Kiemelt videóink