11 pártlista lesz majd a szavazólapon az EP-választáson

választás
május 06., 18:08

A Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba vett öt pártlistát a június 9-ei európai parlamenti választásra, így várhatóan 11 pártlista szerepel majd a szavazólapon.

Mivel a bejelentések megfeleltek a feltételeknek, és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, az NVB nyilvántartásba vette – sorrendben – az LMP-Magyarország Zöld Pártja, a Második Reformkor Párt, a Momentum Mozgalom, a Jobbik-Konzervatívok, valamint a Mindenki Magyarországa Néppárt listáját.

 • Az LMP-Magyarország Zöld Pártja 14 jelöltből álló listáját Ungár Péter, a párt társelnöke vezeti.
 • A Második Reformkor Párt 23 tagú listájának élén Vona Gábor pártelnök áll.
 • A Momentum Mozgalom 30 jelöltből álló listáját Donáth Anna, a párt európai parlamenti képviselője, pártelnök vezeti.
 • A Jobbik-Konzervatívok 16 nevet tartalmazó listájának élén Róna Péter áll.
 • A Mindenki Magyarországa Néppárt 8 tagú listáját Márki-Zay Péter pártelnök vezeti.

Az NVB visszautasította a Nép Pártján és az Új Alternatíva Párt listáinak nyilvántartásba vételét, mert a pártok a szükségesnél kevesebb ajánlást gyűjtöttek össze. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 3 napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

Nők bujáki népviseletben a Glatz Oszkár Művelõdési Központban kialakított 2-es számú szavazókör szavazófülkéiben az EP-választáson 2019. május 26-án.
photo_camera Nők bujáki népviseletben a Glatz Oszkár Művelõdési Központban kialakított 2-es számú szavazókör szavazófülkéiben az EP-választáson 2019. május 26-án. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

11 listát vett nyilvántartásba az NVB a június 9-ei EP-választásra:

 1. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt (közös lista),
 2. Mi Hazánk Mozgalom,
 3. Tisztelet és Szabadság Párt,
 4. Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
 5. Demokratikus Koalíció - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd-A Zöldek Pártja (közös listája),
 6. Megoldás Mozgalom,
 7. LMP-Magyarország Zöld Pártja,
 8. Második Reformkor Párt,
 9. Momentum Mozgalom,
 10. Jobbik-Konzervatívok,
 11. Mindenki Magyarországa Néppárt.

Az EP-választáson listát állító párt vagy pártszövetség egy-egy delegáltat küldhet az NVB-be. Ez a szabály nem vonatkozik azokra a pártokra, pártszövetségekre, amik az országgyűlési választás után frakciót alapítottak, és ezen a jogon már delegáltak képviselőt a testületbe.

Az EP-választáson listát az NVB által nyilvántartásba vett pártok állíthattak, a listaállítás további feltétele volt, hogy a párt legalább 20 ezer érvényes ajánlást gyűjtsön össze a választópolgároktól. A pártoknak pénteken 16 óráig kellett leadniuk az összegyűjtött ajánlásokat és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első 5 jelölt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és arról levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről –, a helyére a listán soron következő lép.

A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentés utáni negyedik napon veszi nyilvántartásba. (MTI)