Moszkva szerint brit katonai létesítmények is célpontokká válhatnak

háború
május 06., 14:49

Oroszország figyelmeztette Nagy-Britanniát, hogy ha Ukrajna brit fegyvereket használna orosz területre mért csapásokhoz, akkor válaszul orosz célponttá válhat bármelyik brit katonai objektum és hadfelszerelés Ukrajna területén és az ország határain túl is.

Nigel Casey brit nagykövetet hivatalos tiltakozásul beidézték az orosz külügyminisztériumba, miután David Cameron brit külügyminiszter a múlt heti kijevi látogatásán a Reutersnek azt mondta, Ukrajnának joga van a London által biztosított fegyverekkel Oroszországon belüli célpontokat támadni, és Kijevtől függ, hogy ezt megteszi-e. Cameron a Szent Mihály-székesegyház előtt azt mondta: „Ukrajnának megvan ez a joga. Ahogy Oroszország csapást mér Ukrajna belsejére, teljesen érthető, hogy Ukrajna miért érzi szükségét annak, hogy biztosítsa a védekezést.”

photo_camera Illusztráció: Alekszandr Nemenov/AFP

Az orosz külügyminisztérium szerint Cameron ezzel elismerte, hogy Nagy-Britannia immár de facto részese a konfliktusnak. „A nagykövetet felszólították, hogy gondolkodjon el London ilyen ellenséges lépéseinek elkerülhetetlenül katasztrofális következményein, és azonnal a leghatározottabban és a legegyértelműbben cáfolja a külügyminisztérium vezetőjének harcias provokatív kijelentéseit” – közölte az orosz külügy. (Guardian)