Több kórházat is végrehajtás alá vont a NAV

Egészségügy
május 06., 04:58

Inkasszóval kellett beszednie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház mintegy 57 millió forintos közteher-tartozását, írja a Népszava. A pénz kifizetése okozott némi problémát a kórház egyéb napi fizetési kötelezettségeinek teljesítésében.

photo_camera Fotó: Komka Péter / MTI

A jászberényi kórház története nem egyedi, a lap további két fővárosi kórházat – a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézetet, valamint a Károlyi Sándor Kórházat – is talált a NAV-nál a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájában. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) közleménye némileg ellentmond az információknak.„Értesüléseivel ellentétben hazánkban nincsen fizetésképtelen, állami fenntartású kórház. Kórházaink gazdasági működése stabil, köszönhetően a kormányzati beavatkozásoknak” – írták. Márciusban már 105 milliárd forinttal tartoztak a kórházak a beszállítóknak, a kifizetetlen számlák a betegellátást is veszélyeztetik. Míg 2023-ban átlagosan havonta 3,7 milliárddal nőtt ez az adósság, 2024-ben már havi 20 milliárddal.

Frissítés

14:30-kor a NAV közölte: „Álhír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal inkasszót hajtott végre a Jászberényi Szent Erzsébet kórház számláján. A valóság ezzel szemben az, hogy a NAV sem most, sem a korábbiakban nem folytatott végrehajtási eljárást a jászberényi kórházzal szemben.”