Biztonsági okokból ismét elhalasztották a Boeing űrrepülését

TUDOMÁNY
május 07., 05:28

A Boeing első, személyzettel végrehajtott űrrepülését mindössze két órával a start előtt halasztották el, közölték a NASA illetékesei. Butch Wilmore és Suni Williams asztronauták már a Starliner fedélzetén volt, amikor biztonsági okokból, egy oxigénszelep potenciális problémája miatt elhalasztották a kilövést.

A Boeing Starliner űrhajója 2024. május 6-án a floridai Cape Canaveralban
photo_camera A Boeing Starliner űrhajója 2024. május 6-án a floridai Cape Canaveralban Fotó: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

Az űrhajó a floridai Cape Canaveralról indult volna a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A jelentések szerint leghamarabb kedd este kerülhet sor az újabb indítási kísérletre.

A küldetés már több éve késik az űrhajó fejlesztésében bekövetkezett visszalépések miatt, írja a BBC. A Starliner első, még személyzet nélküli tesztrepülését eredetileg 2015-re tervezték, de végül 2019-re halasztották. Amikor mégis megtörtént, szoftverhibák miatt a hajtóművek annyi üzemanyag fogyasztottak el, hogy a kapszula nem tudta elérni az ISS-t.

A második kísérletet 2021 augusztusára tervezték, de ismét elhalasztották 2022 májusáig, amit akkor a meghajtórendszerrel kapcsolatos problémákkal indokoltak.

Amikor a Starliner végül elhagyta a Földet, sikerült teljesíteni a teljes küldetést, de aggályok merültek fel egyes hajtóművek teljesítményével és az űrhajó hűtőrendszerével kapcsolatban.

A Boeing ennek ellenére továbbra is azt reméli, hogy az Elon Musk-féle SpaceX mellett a második olyan magáncég lesz, amely képes lesz személyzetet szállítani a Nemzetközi Űrállomásra, majd onnan vissza. Musk cége volt az első, amely ezt 2020-ban elérte a Dragon űrkapszulával. Az a repülés véget vetett annak a közel egy évtizedes gyakorlatnak, hogy az Egyesült Államok csakis orosz űrrakétákat használjon.

Kiemelt videóink