„Minden várakozást alulmúl” – elemzői reakció az ipari adatra

gazdaság
május 08., 07:53

A KSH szerdán reggel kiábrándító adatot közölt a márciusi ipari termeléssel összefüggésben. A februári biztató enyhe növekedés után éves szinten 2,8, havi szinten pedig 3 százalékkal esett vissza a termelés, ezzel pedig „lényegében le is nullázódott a februári felpattanás” az elemző szerint.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint bár a részletes adatokra még várni kell, de a KSH előzetes adatközlése egy általánosan romló tendenciát vázolt fel.

„Meglehetősen beszédes, hogy a gyorstájékoztató egyetlen egy alágat sem nevezett meg, amelyik érdemi pozitív teljesítményt nyújtott volna. A legpozitívabb mondat, hogy az élelmiszeripar kevésbé csökkent” – írja kommentárjában Virovácz Péter.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője
photo_camera Virovácz Péter, az ING vezető elemzője Fotó: Németh Dániel/444

Azon pedig aligha lepődnek meg, hogy a legnagyobb súlyú alágak, a jármű- és villamos berendezés gyártása mélyrepülésben van, látni ugyanis a globális gazdasági ciklust, az ipari termékek iránti kereslet hiányát a rekordmagas készletek következtében és a 20 százalék körüli rendelésállomány-visszaesést.

Az elemző korábbi sejtését látja beigazolódni, miszerint a februári adat nem trendfordulót jelentett, csupán egy egyszeri megugrást a termelési szintben, amit márciusban egy hasonló mértékű korrekció követett. Bár a különböző ipari felmérések, bizalmi indikátorok már kezdődő javulásra utalnak, ezek megbízhatósága továbbra is erősen megkérdőjelezhető. A beszerzési menedzser index hat hónapja a bővülést jelző 50-es érték felett van, miközben a valós ipari teljesítmény egyáltalán nincs felszálló ágban.

Az elemző szerint az ipar első negyedéves teljesítménye a februári megugrás miatt nem fest pocsék képet, de el kell fogadni, hogy a hozzáadott érték tekintetében negatív folyamatok zajlanak. Nem véletlen a GDP-re gyakorolt negatív hatás sem.

Ami a kilátásokat illeti, Virovácz Péter szerint tartós trendfordulóra a globális folyamatok fényében csak az év második felében lehet számítani. Addigra futhatnak ki ugyanis a feltöltött készletek és javulhat valamennyit a külső kereslet. A belpiacra termelő szektorok lassú helyreállása még kevés lesz szerinte a jó teljesítményhez, itt is inkább az év második felében számítanak jobb adatokra. Összességében az ipar teljesítménye idén enyhén negatív lesz, ami visszafogja majd GDP-növekedést is.

Kiemelt videóink