Kormányinfó Hszi árnyékában

Mit, miért tesz a kormány? Általában ezzel a felütéssel hirdetik meg az aktuális Kormányinfót, de Gulyás Gergely és Vitályos Eszter mai fellépésén aztán tényleg lesz miről beszélni: jelenleg is hazánkban turnézik a kínai elnök, nyakunkon az önkormányzati- és az EP-választás, az idei - és a jövő évi - költségvetéssel kapcsolatban is lenne miről beszélni, és az üzemanyagárak alakulása is megérne néhány szót.

29 poszt
Időrend
május 09., 11:08

Majd a Blikkből megtudjuk, elviszi-e Szijjártó lángosozni Hszit

A Telex arra volt kíváncsi, mit szól Gulyás ahhoz, hogy a Budapest Környéki Törvényszék ideiglenesen felfüggesztette a gödi akkumulátorgyár működését, illetve ahhoz, hogy a Samsung egyelőre nem tette ezt meg.

A miniszter szerint ha ilyen döntés született, azt végre is kell hajtani, az viszont, ha ez még nem történt meg, Gulyás meglátása alapján (bár ugye miniszterként ügyvédi praxist nem folytathat, de szívesen ad sutyiban tanácsot) valamilyen olyan körülmény miatt lehet, amire látatlanban nem tudunk válaszolni.

Amit viszont mindannyian vigyünk magunkkal a Kormányinfóról:

Ha van egy bírósági ítélet, azt a Samsungnak, a magyar kormánynak, a magyar újságíróknak is be kell tartani.

Volt egy kis vita arról, hogy miért nem hívták meg a sajtó egy részét a kínai elnök és a magyar miniszterelnök fél 6-kor tartandó sajtótájékotatójára, erre nem csak Gulyás, de a szóvivő Vitályos Eszter is azt mondta: nem foglalkoznak sajtómeghívók kézbesítésével, bár azt nem mondták meg, akkor mégis kinek kéne szólni, hogy a magyar nyilvánosság tájékoztatását végző lapok közül mi alapján maradnak le egyesek a meghívásokról.

Ne tudtuk meg azt sem, hogy a hivatalos programokon kívül lesznek-e kötetlen programjai is a kínai elnöknek (elviszi-e például őt is lángosozni Szijjártó Péter), erre azonban sajnos Gulyás is csak annyit tudott mondani:

„Majd megtudjuk a Blikkből.”

május 09., 10:54

Mészáros Lőrinc újonnan alapított vagyonkezelő alapítványáról

kérdezett az mfor. Van minimális tőke, 600 millió forint, de van-e felső határ, előfordulhat-e, hogy Mészáros az összes cégét az alapítványába teszi? Gulyás nem tud felső határról, de szerinte a gyakorlatban nem működőképes ez a lehetőség. A leggazdagabbak külföldi adózási lehetőséget is választhatnának, így az állam jobban jár az alapítványokkal, kizárják az adóelkerülést.

május 09., 10:49

Fellélegezhet a magyar sajtó

Népszava: Bevásárolja magát Kína a magyar sajtóba, ahogy azt tette a szerbeknél?

Gulyás Gergely: Sokféle megállapodás lesz, egyik se érinti a magyar sajtót.

május 09., 10:45

Gulyás: A NATO garantálja a legnagyobb biztonságot, de nem tart orosz támadástól

Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő egy keddi konferencián azt mondta, „ha nem lennénk NATO-tagok, jelenleg nem Ukrajna védekezne egy orosz támadással szemben, hanem mi”. Gulyás azzal egyetért, hogy a NATO garantálja a legnagyobb biztonságot, de nem tart orosz támadástól.

május 09., 10:44

Jogsértő volt az, hogy kiszivárgott az OMSZ-től Magyar Péter esetlapja

Gulyás korábban elítélte azt, hogy Magyar Péter rögzítette a Varga Judittal való beszélgetését, mit szól tehát ahhoz, hogy az OMSZ-től kiszivárgott az az esetlap, ami viszont Magyar Péterről közölt érzékeny adatokat - tudakolta a 24.hu.

A miniszter szerint „természetesen jogsértés történt”, de amíg zajlik a vizsgálat, arra nem akar válaszolni, hogy le kell-e mondania a Mentőszolgálat vezetőjének. Azzal kapcsolatban, ha vele történne hasonló, mint tartana helyesnek, úgy fogalmazott:

„az itt ülők közt is van, aki korábban teljes valótlanságokat írt az egészségügyi állapotáról, közszereplő vagyok, nem kértem számon senkit.”

Azzal kapcsolatban, vizsgálják-e azt, hogy kínai civil ruhás rendőrök igazoltattak embereket, annyit mondott, intézkedésre csak a magyar rendőrség jogosult. Gulyás szerint a nemzetközi protokoll alapján minden nagyhatalom vezetője hoz magával biztonsági embereket, de ők senkit sem igazoltathatnak.

május 09., 10:38

A baloldalon belül roncsderbi zajlik

Az SZJA-gyermekkedvezmény elinflálódásáról kérdezte az RTL Gulyást, a miniszter azt mondta, összességében lényegesen kisebb segítség a magyar családoknak most ez a kedvezmény, mint a bevezetéskor. A prioritási listán elől szerepel az emelés, ha lesz rá forrás, változtatnak rajta.

Gulyás az EP-választások kapcsán optimista, de nem jósol. A Tisza Párttal kapcsolatban azt mondta, a baloldalon belül roncsderbi zajlik.Szerinte még csak most indult a kampány, a lényegi rész az utolsó egy hónap, fideszes politikusok járják az országot, és próbálják hangsúlyozni a választások fontosságát. Van esély arra, hogy ezek sajtónyilvános események legyenek és ne utólag értesüljünk? – kérdezte az RTL, de Gulyás nem válaszolt érdemben.

Azt is mondta, tárgyalni fogja a kormány a felsőoktatási intézmények bér- és támogatási helyzetét, azon vannak, hogy segítsenek az egyetemeknek. Szerinte a kormány az elmúlt 2-3 évben a területre fordított forrásait nagy mértékben emelte. Azt mondta, az állami egyetemeknél is volt bér, bár kevesebb, mint az alapítványi egyetemeknél. Igaz, a modellváltók átálltak bértömeg gazdálkodásra, vállaltak is minőségi kritériumokat, ezeket teljesítették. Szerinte a modellváltás lehetősége mindenki előtt nyitva áll.

Az RTL kifogásolta, hogy rendszeresen nem hívják meg őket kormányeseményekre. „De milyen jó, hogy most itt tudnak lenni, különben a Sándor palotában lennének” – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy nem eddig sem és ezután sem foglalkozik sajtómeghívókkal.

május 09., 10:28

Pár héten belül lezárulhat a reptér eladása

A Della, a 24.hu gazdasági podcastja arra volt kíváncsi, hogy miután mostanra elértük az éves terv 100 százalékát a a költségvetési hiány tekintetében, mit tervez a kormány.

Gulyás szerint várakozó állásponton vannak, de a 2 százalékos deficithiány-csökkentés, amivel a kormány tervez, még békeidőben is nagy vállalás lenne. A miniszter szerint azonban az elmúlt 3-4 hónap adatai alapján tudják majd tartani magukat ehhez a célhoz, azt pedig, hogy be kell-e avatkozni az idei költségvetésbe, legfeljebb az év felének eltelte után lehet majd megmondani.

Gulyás szerint elképzelhető, hogy egyes beruházásokat át kell majd ütemezniük (ahogy például a szuperkórházas beruházás is így járt),de el nem marad semmi, legfeljebb megcsúszik.

A repülőtér eladásával kapcsolatban annyit mondott: belátható időn belül lezárulnak a tárgyalások, a most ismert határidő „néhány hét”.

Ahogy a Budapest-Belgrád vasútvonal átadásával kapcsolatban csak annyit mondott, nem tud pontosat mondani, de 2025-2026-ra emlékszik.

Hány mandátummal számolnak az EP-választáson?

Gulyás nem jósolni szeretne, hanem a választópolgárok bizalmát kéri. Ha lennének is belső méréseik, akkor sem osztaná meg a Kormányinfón - monda, arra pedig, hogy meglesz-e az előző választáson megszerzett 13 mandátumuk, szintén csak annyit válaszolt, hogy „majd eldöntik a választók”.

május 09., 10:25

Lengyelország felmondta a kötelező leckét

Ismét Lengyelország, most a Pesti Srácok kérdezte. erről a minisztert. Gulyás szerint az EU működésének alapja, hogy vannak olyan hatáskörök, amit az unió tagállamai közösen gyakorolnak. Azt mondta, a baj, hogy az EU szerződésmódosítás nélkül lopakodóan ki akarja terjeszteni a befolyását olyan területekre, ahol eddig csak tagállami hatáskör volt. Lengyelország felmondta a kötelező leckét, ezért most engedékenyebbek velük.

május 09., 10:19

„A 0,3 százalék szakmailag tarthatatlan”

Gulyás a HVG kérdésére azt mondta, a Pénzügyminisztériumnál valaki elnézte a számokat, mert szakmailag tarthatatlan, hogy a minisztérium számításai szerint 0,3 százalékponttal lenne nagyobb a gazdasági növekedés, ha rendeződnének a geopolitikai feszültségek.

május 09., 10:13

Gulyás szerint sem a tibeti, sem a kínai zászlók nem sértik Magyarország szuverenitását

A kínai elnök látogatása kapcsán volt némi zászlóháború, „sértik-e ezek Magyarország szuverenitását” - tudakolta a HVG.

„Sem a tibeti, sem a kínai zászlótól nem érzem úgy, hogy sérülne a szuverenitásunk” - mondta Gulyás, arra a kérdésre pedig, hogy kik lehetnek azok a piros sapkás kínaiak, akik Tompos Márton momentumos országgyűlési képviselőt próbálták zászlólengetés közben feltartoztatni, azt válaszolta:

„Nem akarom ezeket népmeséknek titulálni, ki kell vizsgálni az esetet, de az ön által említett képviselő szavahihetőségére nem érdemes kristálypalotát építeni”.


május 09., 10:07

Lefoglalt orosz vagyonból nyújtott katonai segítség Ukrajnának

Mi a kormány álláspontja erről? – kérdezte a Mandiner. Gulyás azt mondta, ugyan az EU a jogot régóta zárójelbe tette, az háborús helyzetben előállhat, hogy a háborúért felelőssé tehető - bár ezt szerinte nehéz megállapítani - személyek vagyonát lefoglalják, de az, hogy a származás alapján foglaljanak, az a legeslegrosszabb, „II. világháború előtti szint”, ami elfogadhatatlan.

május 09., 10:04

Addig nincs továbblépés Ukrajna uniós csatlakozásának kérdésében, amíg a 11 pontos listánkat nem teljesítik

A Magyar Fórum arra volt kíváncsi, hogy Magyarország jelezte-e az Európai Uniónak, hogy Zelenszkij elnök, vagyis ahogy az újságíró fogalmazott, az „ukrán fél hazudik” - Zelenszkij ugyanis korábban azt mondta, hogy Ukrajna minden, a csatlakozáshoz szükséges feltételt teljesített, miközben a kárpátaljai magyarság jogait továbbra is csorbítja. Gulyás Gergely erre azt válaszolta:

„Igen, ezt egyértelművé tettük, enélkül csatlakozás, illetve a csatlakozási tárgyalásokban való továbblépés sem lehetséges.”

11 pontos listát írtak össze, amin a feltételeik vannak.

május 09., 09:48

Szabadságproblémák

10 milliárd euró kifizetését ígérte az EU, érkeznek a pénzek, reméljük ez folytatódik is, mondta Gulyás a Magyar Hírlap kérdésére. Az LMBTQ-val kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, „Nyugat-Európa rosszabb helyzetben van szabadságszempontból”, mint Közép-Európa.

május 09., 09:46

Milyen a kormány hangulata, amikor itt van egy szupernagyhatalom vezetője?

Ez sajnos nem derült ki, pedig az EconomX erre lett volna többek közt kíváncsi.

Annyit viszont Gulyás elárult:

„Az én hangulatom nem változott az elmúlt napokban, az elmúlt hónapokban javuló tendenciát mutat.”