Hszi Csin-ping látogatása után szorosabban együttműködik Kínával a szerb kormánysajtó

külföld
május 08., 14:48

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Belgrádban járt, és a jeles alkalomból a három szerb kormánypárti médiacég és Aleksandar Vučić elnök sajtószolgálata állami tulajdonú kínai médiavállalatokkal kötött együttműködési megállapodást. A szerződést aláírta:

  • Dragan Bujosevic, a Szerbiai Rádió Televízió igazgatója és Shen Haixiong, a Kínai Kommunista Párt sajtóosztályának helyettes vezetője, a China Media Group vezetője megállapodást kötött a vállalatok közötti együttműködés elmélyítéséről.
  • Marko Albunović, a Politika nevű napilap főszerkesztője aláírta a Politika és a China Media Group közötti egyetértési megállapodást Shen Haixionggal. A Politika 50 százalékban állami tulajdonban van.
  • Suzana Vasiljevic, a szerb elnök média-tanácsadója és Shen Haixiong aláírta az elnöki médiahivatal és a China Media Group közötti egyetértési megállapodást.
  • Emellett Manja Grcic, a Tanjug hírügynökség főigazgatója és Fu Hua, a Hszinhua hírügynökség igazgatója megállapodást írt alá a hírcseréről és az együttműködésről.


A nagy kínai médiacsoportok, köztük a Hszinhua hírügynökség, a Kínai Központi Televízió és a Kínai Nemzeti Rádió állami tulajdonban vannak, és közvetlenül a hatóságok ellenőrzése alatt állnak.

Azért nem kell szégyenkeznünk, a magyar és a kínai állami média is szorosabbra fűzte már a megbonthatatlan barátságát. Szép példája volt ennek a kínai elnöki utazásra időzített kollegiális interjú is.

photo_camera Fotó: M1

(BalkaninSight)