Már csak mi maradtunk templomépítő nemzet a templomromboló Európában, mondta az államtitkár az uniós pénzből felújított templomban

POLITIKA
május 12., 19:20

Nagy János kiprédikálja az Európai Uniót
photo_camera Nagy János kiprédikálja az Európai Uniót Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A csaknem 47 millió forint uniós támogatásból felújított tisztabereki református templomban a beruházás során kiépítették a vízelvezető hálózatot, lefestették a templom tornyát, modern nyílászárókat kapott az épület, megújult a külső homlokzat és új kerítést is építettek az imaház körül - olvassuk az MTI tudósításában.

Amiből kiderül, hogy az uniós pénzből megvalósult fejlesztés átadására nem volt elég a református esperes és a püspök, hanem két fideszes politikusnak is muszáj volt beszédet tartania a templomban.

„Mára mi, magyarok maradtunk az egyik utolsó - ha nem éppen az utolsó - templomépítő nemzet a templomromboló Európában” - jelentette ki Nagy János.

A Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár arról beszélt, Magyarország az utolsó helyek egyike, ahol még értik: „nem mi tartjuk fenn a templomainkat, hanem a templomaink tartanak fenn, tartanak meg minket”.

photo_camera Nem mi tartjuk fenn a templomainkat, hanem az Európai Unió Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A tisztabereki beruházást említve Nagy János kifejtette, az Európai Unió alapítói biztosan örülnének az uniós forrásból megújult tisztabereki református templomnak, és ma már jóval szívesebben nézelődnének errefelé, mint Brüsszelben, ahol a „demokrácia már nyomokban sem keresztény”. A nagyszabású haderőfejlesztésbe kezdő Orbán-kormány államtitkára örvendetesnek nevezte, hogy a lőszerek, a tankok és a repülők mellett „olykor befér” egy-egy templom is a sorba, majd rámutatott arra, Magyarországtól nyugatra másképp hasznosítják a hasonló célú támogatásokat.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője Trianonra utalva arról beszélt, a magyar-román-ukrán hármashatár közelében olyan emberek éltek és élnek, akiknek akkor is volt hite, amikor a nemzetnek nem volt hazája. Most hasonló időket élünk, ezért kell templomokat felújítani és építeni, mert hit nélkül nincs felemelkedés.

Kiemelt videóink