Rossz munkakörülményekre, agresszív látogatókra panaszkodnak a Vatikán munkavállalói

külföld
május 12., 16:14
photo_camera Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

A Vatikán 49 alkalmazottja tett panaszt a rossz munkakörülmények miatt - írja a Corriere della Sera a dolgozók követeléseit tartalmazó dokumentumra hivatkozva. A vatikáni múzeumok felvigyázói, restaurátorai és a helyi könyvkereskedés alkalmazottai a vatikánvárosi városvezetésnek címzett üzenetükben figyelmeztettek, hogy amennyiben nem tesznek eleget követeléseiknek, úgy csoportos pert készülnek indítani.

Az alkalmazottak szerint nagyon rosszul fizetik a túlórákat, illetve nincsen semmilyen szociális biztosításuk a munkanélküliség vagy olyan válsághelyzetek esetére, mint amilyen a koronavírus-járvány volt. A dolgozók törekvéseikkel az ismert olasz jogászhoz, Laura Sgróhoz fordultak.

„Naponta 25-30 ezer ember fordul meg a vatikáni múzeumokban, annak ellenére, hogy az egy napra meghatározott látogatók maximális számát 24 ezerben határozták meg” - szól az egyik kifogás, de azt is sérelmezik, hogy a vatikáni múzeumok termeiben nincs légkondicionáló berendezés (ezen én is sokat hőbörögtem tavaly nyári látogatásom alkalmával).

Probléma a csendőrök alacsony száma is, különös tekintettel arra, hogy a rendbontó látogatók néha a felvigyázókra is kezet emelnek.

„A pápa jogokról beszél, de minket csak puszta áruként kezelnek” - áll a dolgozók panaszában, amelyre a vatikáni múzeumok vezetése egyelőre nem reagált.

A mintegy 4800 alkalmazott több mint fele a Szentszéknél dolgozik, tehát a hivatalokban, a sajtóosztályon vagy a nagykövetségeken, a többiek a 44 hektár területű Vatikánváros önkormányzati dolgozói, kertészek, eladók, postások, múzeumi felvigyázók és takarítók.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknak hetente 36 órát kell dolgozniuk. Kétévente szolgálati idő alapján járó juttatást, illetve inflációs kompenzációt kapnak, amennyiben azt nem fagyasztották be. Utóbbira 2021-ben volt példa, a koronavírus-járvány idején. A nyugdíj- és társadalombiztosítási járulék nagyjából a bruttó kereset tíz százaléka. Személyi jövedelemadó nincs. (MTI)