Kiakadt az EU, hogy nem engedték az uniós zászlót lengeni az Eurovízión

kult
május 13., 20:59

Az Európai Bizottság hevesen bírálta az Eurovízió szervezőit, amiért kitiltották az Európai Unió zászlóit a szombati, malmői döntőről. Az Eurovíziót az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) szervezi, és ők idén valamiért úgy gondolták, hogy az EU-s zászló a „megnövekedett geopolitikai feszültségek” miatt lehet ott az eseményen. Tavaly Liverpoolban ez még simán belefért.

Az Eurovízió idei döntéjén volt már néhány politikailag érzékeny téma. A magyar jobboldalon nagyjából nyugati LMBTQ-lobbinak látott döntőben, amitől Magyarország 2020 óta távol marad, a magát nembinárisként meghatározó svájci versenyző győzött, de a szavazás sokaknak az Izrael-pártiságról / Izrael-ellenességről szólt, és vihart kavart a zaklatási vád miattt egy nappal a döntő előtt kizárt holland induló ügye is.

A svájci énekes, Nemo
photo_camera A svájci énekes, Nemo Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Az uniós zászló kitiltása óriási felháborodást váltott ki Brüsszelben. Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke észbontónak nevezte a döntést, és magyarázatot követelt az EBU-tól. Az Eurovízió „elsősorban az európai szellem, európai sokszínűség és tehetség ünnepe” – írta a Twitteren. „Az EU zászlója ennek a szimbóluma. Kevesebb, mint egy hónap van hátra az európai választásokig, nem lehet akadálya annak, hogy megünnepeljük azt, ami minden európait összeköt.” Szóvivőjén keresztül Ursula von der Leyen is megszólalt: Abszolút semmi okuk nem volt a szervezőknek arra, hogy a zászlót kitiltsák a helyszínről - közölte.

Az ügyről az EBU hétfői közleményében annyit írt, hogy a svéd rendezők a részt vevő országok zászlóit és a szivárványzászlókat engedélyezték, egyébként viszont „a felfokozott geopolitikai feszültségek miatt az idei rendezvényen szigorúbban érvényesítették a zászló-politikájukat”. Arra azért ígéretet tettek, hogy jövőre, amikor Svájcban lesz a döntő, újra megvizsgálják a kérdést.

(Guardian)

Kiemelt videóink