Czeglédy Csaba lehetett az Ördög Ügyvédjének bűnsegédje

POLITIKA
május 13., 16:16

Az 5 évvel ezelőtti választási kampányban az egész ország Borkai Zsolt akkori győri polgármester adriai szexvideóit nézegette, amiket az Ördög Ügyvédje nevű oldal hozott nyilvánosságra. Az ügyészség 2021-ben a DK-s Czeglédy Csabát gyanúsította meg a felvételek kiszivárogtatásával, amire ő azt mondta, büszke lenne rá, ha ő lenne az Ördög Ügyvédje, de a nyomozók rossz ajtón kopogtatnak.

Hétfőn a Veszprémi Járásbíróság első fokon csak bűnsegédként ítélte el 9 rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt Czeglédyt, 600 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá. Azért, mert rajta keresztül hirdették a Borkairól szóló posztokat.

link Forrás

Az ítélet után Czeglédy azt írta: „Továbbra sem tudjuk, ki az ördög ügyvédje. Az viszont büszkeséggel tölt el, hogy a bíróság szerint én a segédje vagyok. Ezek szerint ha nem is az ördög ügyvédjeként, de annak segédjeként segítettem 2019 őszén az önkormányzati választások idején bedönteni a rogáni propaganda-gépezetet, ezzel segítve az ellenzéket nyerni számos városban és kerületben. Arra is büszke vagyok, hogy ha tényleg én vagyok az ördög ügyvédjének segédje, akkor ő és csapata inkognitóját megőriztem.Minden titkot megőrzök.”

A II. rendű vádlottat, akit a Facebook-oldal létrehozásával vádoltak, felmentették. Szerint azt történt, hogy a II. rendű vádlott 2019 őszén Czeglédy kérésére létrehozott egy Facebook-profilt, majd a belépési adatokat megadta a DK-s ügyvédnek, aki a profil elérhetőségét legalább három, a nyomozás során fel nem tárt személynek adta meg. Majd ezen a profilon keresztül valaki létrehozta az Ördög Ügyvédje oldalt. Kezelőként egy webhelyet tüntetett fel.

Egy harmadik személy 2019. szeptember 22-én létrehozott egy fiókot egy pornóoldalon és három weboldalt azért, hogy azokon az eljárás során fel nem derített személy vagy személyek nyilvánosságra hozzák egy nő által 2018. május 21.-én egy adriai hajóúton készített felvételeket. Ezekre azért volt szükség, mert a Facebookon nem oszthatták volna meg a szexvideókat. Czeglédy valahogy tudomást szerzett az oldalakról és az oda feltölteni kívánt videókról, ezért közreműködött a Facebook-oldal hirdetésében. Egy ismeretlen személy hirdetésekért összesen 26 909 forintot fizetett ki a Czeglédy bankszámlájához tartozó bankkártyával. Czeglédy a rendelkezésére bocsátotta a bankkártyája adatait.

A bíróság szerint az eljárás során fel nem derített személy vagy személyek a felvételeken szereplő 9 személy képmásának, mint különleges személyes adatának, illetve néhányuk nemi életre vonatkozó különleges személyes adatának jogosulatlan kezelésével jelentős érdeksérelmet okozott, amihez Czeglédy a Facebook-oldal hirdetésével szándékosan segítséget nyújtott.

Az ítélettel szemben az ügyész Czeglédyvel szemben súlyosításért, tettesi minőség megállapításáért, míg a II. rendű vádlott esetében a bűnösség megállapításáért fellebbezett. Czeglédy és védője felmentésért fellebbezett, míg a II. rendű vádlott védője az ítéletet tudomásul vette, a távollévő II. rendű vádlott még nem nyilatkozott. Az ítélet így egyik vádlott vonatkozásában sem emelkedett jogerőre, az eljárás másodfokon a Veszprémi Törvényszéken folytatódik.

Kiemelt videóink