Európai miniszterek még egy kétségbeesett kísérletet tesznek a természet helyreállításáról szóló rendeletért, mielőtt jön a magyar elnökség, és az egész megy a kukába

külföld
május 14., 08:43

Tizenegy tagállam utolsó kísérletet tett arra, hogy átvigye a természet helyreállításáról szóló európai uniós szabályozást. Ezt az Európai Parlament március elején fogadta el, de az EU-s tagállamok kormányai azóta sem hagyták jóvá, és a tervezett szabályozás nagyon megosztotta az uniót.

Írország vezetésével most a jogszabályt támogatók levelet írtak azoknak az országoknak, amelyek azt mondták, hogy vagy tartózkodni fognak, vagy a törvények ratifikálása ellen szavaznak, írja a Guardian. A levelet aláíró országok: Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Franciaország, Írország, Luxemburg, Litvánia, Németország, Spanyolország és Szlovénia.

„Európa a leggyorsabban felmelegedő kontinens, és a természeti és éghajlati válságok összefonódásának soha nem látott hatásaival kell szembenéznie” - írták a miniszterek többek között a magyar, svéd, belga, finn, osztrák és lengyel kollégáiknak, akik ellenzik a javaslatot. A Guardian cikke szerint

az uniós szabályozás támogatói attól tartanak, hogy ha júliusig, amikor Magyarország átveszi az EU soros elnökségét, nem ratifikálják őket, akkor talán soha nem lesz semmi a dologból.Írország környezetvédelmi minisztere, Eamon Ryan elmondta: „Sürgősen és határozottan cselekednünk kell a politikai folyamat lezárása érdekében. Ennek elmulasztása szabad kezet adna a természet elpusztítására, és alapvetően aláásná a közvéleménynek az EU politikai vezetésébe vetett hitét itthon és nemzetközi szinten egyaránt.”

A természet-helyreállítási rendelet olyan intézkedéseket ír elő, amelyek 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékára, illetve 2050-ig valamennyi helyreállításra szoruló ökoszisztémára kiterjednének. Konkrét, jogilag kötelező erejű célértékeket és kötelezettségeket állapít meg a természet helyreállítására vonatkozóan a felsorolt ökoszisztémák mindegyikében – a mezőgazdasági földterületektől kezdve az erdőkig és a tengeri, édesvízi és városi ökoszisztémákig.

Kiemelt videóink