Orbán Balázs: Magyarország kész háborúba menni Kína ellen Amerika oldalán

belföld
május 14., 10:06

A kormányzati propaganda két lapjában szinte egyidejűleg jelent meg interjú Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával. Az origós interjúban sajnos nem volt szó az Origo gyönyörű főszerkesztőjének tökéletes alakjáról, amitől kifolyik a szemed, úgyhogy azt az oldalt csalódottan bezártuk.

Bezzeg az Index rendesen bekeményített. Olyan kérdésekkel hozták zavarba Orbán „Orbán Igazgatója” Balázst, hogy a Karmelita falai adták a másikat. Mutatok kettőt:

A bejelentett megállapodások alapján úgy tűnik, mintha a kínai államfő bőségtállal érkezett volna egy baráti kézfogásra Magyarországra.

vagy hogy

A magyar–kínai megállapodások egyik pontja, hogy megkezdik egy olyan gyorsvasúti összeköttetés előkészítését is, amely a repülőteret és Budapest belvárosát kötné össze. Hol lenne ennek a beruházásnak a célállomása a fővárosban?

De szerencsére Orbán Balázs állta a sarat. Sőt, erős, markáns, bátor kijelentéseket tett. A legerősebbet nyilván a címbe is kiemeltük, de jöjjön itt is:

Tudtommal sem az Egyesült Államok, sem Európa, sem pedig Magyarország nem áll háborúban Kínával (...) Egy katonai szövetségi rendszerben vagyunk az Egyesült Államokkal. Eleget teszünk a NATO-alapszerződésben foglalt kötelezettségeinknek. Ha Kína megtámadja az Egyesült Államokat, számíthatnak ránk, nem kell aggódniuk. Hálásak vagyunk, ha ők is így tesznek akkor, ha minket ér támadás.

A további magvas gondolatok:

  • Magyarország számára a szuverenitásvesztés, vagyis az egyoldalú függőségek növekedése jelenti a legnagyobb veszélyt, mert azokból gazdasági hanyatlás, geopolitikai perifériára való sodródás, majd a konfliktusok begyűrűzése következik.
  • Soha semmilyen tárgyaláson nem tapasztaltam, hogy a kínai tárgyalópartner bármit is mondott volna arról, milyen elvek szerint kellene élniük a magyaroknak. Ősi nemzet vagyunk, Kína is ősi civilizáció, ezért a történelmet másképp látjuk, mint a fiatal országok, ez pedig közös alapot ad az emberiség jövőjéről való gondolkodásban...
  • A külpolitika nem azt jelenti, hogy valahonnan, egy külső birodalmi központból leadják azt az öt pontot, amit mindenkinek képviselnie kell (...) Ez a régi, neoliberális világrendben így volt, de a világ megváltozott, szuverenista világrend lépett érvénybe.
  • Egyelőre még nem hoztunk döntést arról, hogy részt veszünk-e rajta [az orosz-ukrán háborút lezárni hivatott svájci békecsúcson], és ha igen, akkor milyen szinten képviselteti magát Magyarország.
  • Az egyetem rektora úgy járt el, ahogy ebben a helyzetben el kellett járnia [arra a kérdésre, hogy mi volt az NKE célja a holokauszttagadó antiszemita Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök meghívásával].