A merénylő azt állítja, nem akarta megölni Ficót, de a támadásra azért büszke

POLITIKA
május 16., 12:22

Védett személy elleni, bosszúból, előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés kísérletével vádolta meg a rendőrség Juraj Cintulát – írja a tvnoviny.sk. A 71 éves Cintula minimum 25 évet kaphat, de életfogytiglanra is ítélhetik.

A férfi szerdán, a handlovai kihelyezett kormányülés után lőtt rá Robert Fico szlovák miniszterelnökre, akit kisebb tömeg várt az épülettel szembeni területen.

Fico a kordon felé ment, majd a „Robo, gyere ide” felkiáltásra közelebb lépett. Szemtanúk szerint ezt maga Cintula kiabálta oda a miniszterelnöknek, majd tüzet nyitott. Ficót életveszélyes állapotban szállították kórházba, a támadót pedig azonnal leteperték.

photo_camera Fotó: -/AFP

Már őrizetben volt, amikor rövid videós interjút adott a támadás motivációjáról. Azt mondta,

„nem értek egyet a kormány politikájával”. Felhánytorgatta, hogy miért kell kipécézni a médiát, illetve betámadni az RTVS-t (a szlovák közmédiát), illetve miért távolították el Ján Mazákot.

Mazák a Bírói Tanács elnöke volt, idén áprilisban menesztették a tanács tagjai. Az ellenzék azzal vádolta a kormánykoalíciót, hogy így akarja irányítása alá vonni a bírói hatalmat. Az érintett az Alkotmánybírósághoz fordult, amely május 14-én, egy nappal a Fico elleni merénylet előtt elutasította panaszát.

Juraj Cintulát a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) cellájában tartják fogva. A Markíza televízió információi szerint a férfi azt mondta, büszke arra, amit tett.

A korábbi sajtóhírek szerint egy hónapja tervezgethette az akciót, a csatorna legfrissebb információi szerint viszont a rendőrségnek azt mondta, csak néhány nappal ezelőtt fogott hozzá.

Arról beszélt,

sérülést akart okozni Ficónak, de nem akarta megölni őt. A férfinak több mint 30 éve van fegyverviselési engedélye, az a pisztoly is legálisan volt nála, amivel megtámadta Ficót.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.