Kirúgott tanáraiknak énekeltek volt diákok a Radnóti Színház előadásának végén

oktatás
május 16., 07:08

Ödön von Horváth harmincas években íródott, a két háború közötti Németországban játszódó kisregényei alapján készült az Istentelen ifjúság. Az előadás egy tanár hányattatásait mutatja be, aki szembe kerül kora ideológiájával és oktatási rendszerének igazságtalanságával, ezáltal elveszíti a hivatását, de morális tartását talán megőrizheti. A propaganda kudarca - ezzel a címmel írtunk róla kritikát januárban.

A Radnóti Színház és a Publicis Groupe Hungary közös projektje Az utolsó osztálykirándulás, amelynek fő célja az volt, hogy újra összehozza az egymástól elszakított iskolai közösségeket, lehetőséget adva a diákoknak, hogy méltóképp vegyenek búcsút volt tanáraiktól.

Egy zártkörű díszelőadásra hívtak meg számos kirúgott vagy felmondott tanárt, akiknek nem volt lehetőségük végigvinni osztályaikat.

Amikor az előadás végén harmadszorra is felment a függöny, saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik Presser Gábor és Adamis Anna Valaki mondja meg című dalával búcsúztak el tőlük. Az énekléshez a nézőtéren maradt diákok és a színészek is csatlakoztak. Ezt a szimbolikus búcsút, ami az ő közös történetükből kimaradt, ezen a különleges estén mégis lehetőségük volt átélni - olvasható a közleményben.

Idéznek egy kirúgott tanárt is: „Amióta zajlik az oktatás- és tanárválság, a szolidaritásnak ilyen szervezett és érzelmileg telített gesztusát még nem tapasztaltuk.”

Erről készült ez a videó:

link Forrás
Kiemelt videóink