Orbán az oroszok kibertámadásáról: Nem fogok más kérdésekkel foglalkozni, csak a kampánnyal foglalkozom

POLITIKA
május 17., 11:05

„Mindent elmondtam már, nem fogok más kérdésekkel foglalkozni, csak a kampánnyal foglalkozom” – ezt válaszolta Orbán Viktor egy kecskeméti kampánygyűlésen a Telexnek, miután megkérdezték tőle, szóvá tette-e tavaly Vlagyimir Putyinnak a Magyarország elleni orosz kibertámadásokat.

A 2022-es választás előtti héten jelent meg a Direkt 36 cikke arról, hogy az orosz titkosszolgálat hekkerei szabadon járnak ki-be a külügy gépein. A kormány erre akkor annyit reagált: „kampányhazugságokkal nem foglalkozunk”. Kaufmann Balázs e heti cikkéből viszont kiderült, hogy a külügyben pontosan tudták, hogy a támadások megtörténtek, hogy milyen súlyosak voltak, ahogy azt is, hogy az orosz állam hajtotta végre ezeket.

A Momentum alelnöke, Tompos Márton Facebook-oldalán jelentette be, hogy nemzetbiztonsági átvilágítást kezdeményezett Szijjártó Péter ellen az orosz kibertámadás miatt. „Újabb bejelentést teszek a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál, ezúttal a Direkt36 és a 444 cikke alapján, ami bizonyítékot is mutatott arra, hogy 2021. szeptemberében orosz hekkerek törték fel a külügy informatikai rendszerét. Szijjártó Péter két hónappal később Moszkvában átvette Lavrovtól a »Barátságért« kitüntetést. A 2022-es kampányban pedig az összes fideszes politikus kampányhazugságnak nevezte azt, hogy a hekkertámadás megtörtént. Véleményem szerint ez Magyarország teljes megalázkodása és a magyar szuverenitás lábbal tiprása” – írja Tompos és hozzáteszi, hogy a mai napig nem tudni azt, hogy a magyar kormány tett-e bármiféle válaszlépést, aktiválta-e a NATO 4. cikkelyét.

Tordai Bence, párbeszédes politikus pedig szintén Facebookon jelentette be, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik az orosz kibertámadások miatt.

Kiemelt videóink