Romániába készül kampányolni Orbán Viktor

POLITIKA
május 17., 05:07

„Nekünk stratégiai partnerünk a partiumi magyarság a jövőben” – ezt Lázár János mondta Nagyváradon, ahol a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének elnökével, Cseke Attilával tartott sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy „ennek egyik jele lesz”, hogy június elején Orbán Viktor miniszterelnök a Partiumba látogat és részt vesz RMDSZ kampányában. „Ezzel érzékeltetve, hogy nemcsak a székelyföldi magyarság az, amely számíthat az együttműködésre és a támogatásra.”

Az építési és közlekedési miniszter arról is beszélt, hogy azt „vizsgálják”, hogy Debrecen és Nyíregyháza fejlesztésével párhuzamosan a szatmári és a bihari részeken milyen gazdasági együttműködésekre és magyar-román kooperációra nyílik lehetőség.

Elmondta még, hogy „Magyarország európai uniós elnökségének fő célkitűzésévé kívánja tenni Románia schengeni csatlakozásának támogatását, az elsődleges célunk, hogy a schengeni határ megszűnjön Magyarország és Románia között”. Arról is beszélt még Lázár, hogy az M49-es autópálya megépítése Szatmárnémeti irányában egy 400 milliárd forintos magyar állami beruházás, „a magyar kormány pedig abban is érdekelt, hogy Debrecen és Nagyvárad között egy sokkal gyorsabb összeköttetés épüljön ki”.

Cseke Attila a sajtótájékoztatón arról beszélt, az RMDSZ és a Fidesz partnerségi kapcsolata magyar nemzeti érdek, a két párt jelentős nemzeti kérdésekben konzultál egymással. (MTI)

Kiemelt videóink