Három turistát és egy helyit lőttek agyon Afganisztánban, a világ legabszurdabb turisztikai látnivalójának közelében

külföld
május 18., 10:44

Három spanyol turista és egy helyi afgán meghalt, négy további külföldi és három afgán pedig megsérült, amikor ismeretlenek tüzet nyitottak rájuk a közép-afganisztáni Bamiyanban. Négy gyanúsítottat a helyszínen letartóztattak. Az akcióért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget. Azt egyelőre nem tudni, hogy a sérült turisták milyen nemzetiségűek.

Az országot másodjára uraló tálibok óvatosan újraindították a turizmust, így ez a támadás nekik is igen rosszul jött. Bamiyanban található a világ jelenleg talán legabszurdabb turisztikai nevezetessége: a korábban itt található, világcsodának számító, de 2001-ben a tálibok által vallási fanatizmusból elpusztított két óriási Buddha-szobor hűlt helye.

photo_camera Fotó: AHMAD SAHEL ARMAN/AFP

Így nézett ki a helyszín, mielőtt a szélsőségesek elpusztították volna a szobrot:

photo_camera Fotó: JEAN CLAUDE-CHAPON/AFP

A 2550 méteres tengerszint feletti magasságban épült város mellett azért meg is maradt néhány ősi épület, ezért is számít ez a környék Afganisztán egyik legfontosabb turistakörzetének.

Amióta a Talibán újra átvette a hatalmat az országban, ez volt az egyik legdurvább, külföldiek ellen elkövetett támadás.

(via Guardian)

Kiemelt videóink