Pressman: Magyarország az Egyesült Államokat azonosította ellenfélként, ez a hozzáállás szövetségestől felfoghatatlan

külföld
május 18., 12:48

„A magyar kormány ahelyett, hogy határozottan elutasítaná az orosz agressziót, Putyin propagandaszövegét ismételgeti a békepártiságról”,mondta David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete egy arizonai eseményen.

Az USA budapesti nagykövetségének Twitterén közzétett felvételek szerint a Sedona Forum panelbeszélgetésen kifejtette, „a magyar kormány ahelyett, hogy kiszorítaná Magyarországról Oroszországot, éppen teret ad annak”. Erre példaként a Nemzetközi Beruházási Bankot említette, amelyből csak azt követően lépett ki hazánk, hogy az USA szankciókkal sújtotta a szervezetet.

A beszédében arra is kitért a nagykövet, hogy Magyarország Vlagyimir Putyin szólamait ismételgeti a békepártiságról, ahelyett, hogy határozottan kiállna az agresszióval és a háborúval szemben.

„A hivatalos magyar álláspont azt szorgalmazza, hogy az Egyesült Államok, szövetségeseink és partnereink hagyjanak fel Ukrajna fegyverrel való ellátásával, felszerelésével és támogatásával. Azzal az elmélettel, hogy az Ukrajnának – annak az Ukrajnának, amely a szó szoros értelemben a létezéséért harcol a saját földjén – nyújtott támogatásunk leállítása megállítja Putyint. A történelem azt mutatja, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz”.

Pressman szerint

„ez nem békejavaslat, ez a kapitulációra tett javaslat”.

A másik videón a nagykövet arról beszélt, hogy Magyarország az Amerikai Egyesült Államokat azonosította ellenfeleként, és ez a hozzáállás egy szövetségestől elfogadhatatlan. „Magyarország a barátunk. Azt akarjuk, hogy közel álljon hozzánk. Nem akarjuk, hogy Magyarország magára maradjon” – fogalmazott többek között Pressman.

Kiemelt videóink