Három személyt vettek őrizetbe Szlovákiában a merényletet támogató posztok miatt

külföld
május 19., 15:43
A besztercebányai F. D. Roosevelt egyetemi kórház, ahol az első életmentő műtétet hajtották végre Robert Ficón
photo_camera A besztercebányai F. D. Roosevelt egyetemi kórház, ahol az első életmentő műtétet hajtották végre Robert Ficón Fotó: -/AFP

Vasárnap Denisa Bárdyová országos rendőrségi szóvivő jelentette be, hogy három személyt őrizetbe vett a rendőrség Szlovákiában, és mindhármukat bűncselekmény támogatásával gyanúsította meg a a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).

Ez a negyedik gyanúsítás azután, hogy szombaton a NAKA őrizetbe vett egy férfit, aki a közösségi médián keresztül halálosan megfenyegette Matúš Šutaj Eštok belügyminisztert és két további képviselőt.

„A gyanúsított személyek olyan posztokat tettek közé a közösségi hálón melyekkel támogatták a Handlovában történteket” – mondta vasárnap a szóvivő. A gyanúsítottak rendőrségi cellában várják, hogy az ügyészség döntsön sorsukról.

A szóvivő megerősítette, hogy figyelik és elemzik a gyűlöletkeltő posztokat. Hasonlóak Magyarországon is elharapóztak, erre válaszul nyilatkozta Kocsis Máté, hogy szerinte állami beavatkozásra volna szükség a kommentek terén is.

Robert Ficót szerdán lőtték meg többször Handlovában. A merénylet mögött, amit egy 71 éves író követett el, többen az elmérgesedett közbeszédet és a gyűlölködést látják legfőbb okként.

A miniszterelnök túl van az életveszélyen, de nagyon súlyos sérüléseket szenvedett. Ficót egyelőre helyettese Robert Kaliňák helyettesíti. (Parameter)

Kiemelt videóink