Lemondana az izraeli háborús kabinet minisztere, ha Netanjahu nem fogalmaz meg egy háború utáni tervet Gázáról

külföld
május 19., 08:38

Lemondana Benny Gantz, az izraeli háborús kabinet minisztere, amennyiben Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem fogalmaz meg egy háború utáni tervet a Gázai övezetre vonatkozóan - írja a BBC. Gantz június 8-ig adott határidőt a hat „stratégiai cél” elérését célzó terv elkészítésére, beleértve a Hamász uralmának megszűnését Gázában és egy többnemzetiségű polgári közigazgatás létrehozását.

Benny Ganz és Benjamin Netanjahu a Kneszetben (2020)
photo_camera Benny Ganz és Benjamin Netanjahu a Kneszetben (2020) Fotó: ADINA VALMAN/AFP

„Ha a nemzeti érdekeket a személyesek fölé helyezed, akkor partnerekre találsz bennünk ebben a küzdelemben” - mondta. „De ha a fanatikusok útját választod, és az egész nemzetet a szakadékba vezeted, akkor kénytelenek leszünk kilépni a kormányból.” Netanjahu „lejárt szavaknak” minősítette a megjegyzéseket, amik „vereséget jelentenének Izrael számára”.

Gantz néhány nappal azután szólalt fel, hogy a háborús kabinet egy másik tagja, Yoav Gallant védelmi miniszter felszólította Netanjahut, hogy nyilvánosan jelentse ki, hogy Izrael nem tervezi a civil és katonai uralom átvételét a Gázai övezetben. A politikus szerint, az elmúlt hónapokban többször is felvetette a kérdést, de eddig nem kapott rá választ.

Gallant és Gantz szerint a katonai ellenőrzés fenntartása Gázában növelné Izrael biztonsági kockázatait, míg Netanjahu kormánykoalíciójának szélsőjobboldali tagjai úgy vélik, hogy a Hamász legyőzéséhez szükséges a folyamatos ellenőrzés. Szombaton Gantz egy televíziós beszédben azt üzente Netanjahunak, hogy „Izrael népe figyeli önt”.

„Választania kell a cionizmus és a cinizmus, az egység és a frakciók, a felelősség és a törvénytelenség, a győzelem és a katasztrófa között” - mondta.

Hat stratégiai célja között szerepel továbbá a Hamász által még mindig a Gázai övezetben fogva tartott izraeli és külföldi túszok hazajuttatása, valamint a kitelepített palesztin civilek szeptember 1-ig történő visszatérése a Gázai övezet északi részébe. Emellett elmondta, hogy Izraelnek továbbra is törekednie kell a szaúd-arábiai kapcsolatok normalizálására egy „átfogó folyamat részeként, amely a szabad világgal és a Nyugattal szövetséget hoz létre Irán és szövetségesei ellen”.

Netanjahu szerint azonban Gantz követeléseinek teljesítése „a háború végéhez és Izrael vereségéhez, a túszok többségének hátrahagyásához, a Hamász sértetlenül hagyásához és egy palesztin állam létrehozásához” vezetne.

photo_camera Fotó: Ohad Zwigenberg/AFP

Az izraeli háborús kabinet azt követően alakult meg, hogy a Hamász október 7-én izraeli településeket támadott meg a Gázai övezet közelében, mintegy 1200 embert megölve és túszokat ejtve. A Hamász elleni izraeli katonai hadjárat a Gázai övezetben eddig nagyjából 35 386 ember halálát okozta - közölte a Hamász vezette egészségügyi minisztérium.

Az ország hadseregének vezérkari főnöke, Herzi Halevi, az izraeli sajtó beszámolói szerint a magánbeszélgetéseik során is sürgette Netanjahut egy „háború utáni” stratégia kidolgozására. Ugyanis az izraeli hadsereg visszatérése Gáza északi részére, például Dzsabáliába, amit korábban a Hamásztól mentesnek nyilvánítottak, kétségeket ébresztett a kormánynak a csoport felszámolására irányuló stratégiájával kapcsolatban.

Halevi állítólag azzal érvelt, hogy amennyiben nem lesz egy a Hamásztól eltérő irányító szervezet Gázában, a hadsereg kénytelen lesz ismételt hadjáratokat indítani a csoport sakkban tartására. Gantz közben egy amerikai, európai, arab és palesztin kormányzat létrehozását javasolta, ami a civil ügyeket irányítaná Gázában, amíg egy jövőbeli alternatív kormányzat alapjait lefektetik. Hozzátette, hogy Izrael addig is fenntarthatna bizonyos fokú „biztonsági ellenőrzést”.

Vasárnap Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója Izraelben tárgyal Netanjahuval, hogy várhatóan megismételje a Biden-kormányzat álláspontját, miszerint nem támogatják a Rafah elleni teljes körű izraeli támadást, amennyiben nincs terv a civilek védelmére.