Bírósági engedélyt kapott Julian Assange, hogy fellebbezést nyújtson be az amerikai kiadatása ellen

külföld
május 20., 15:20

Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen. Assange-nak most több hónapja van a fellebbezési kérelem összeállítására és benyújtására, írja az MTI.

Assange 2016-ban
photo_camera Assange 2016-ban Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

Az 53 éves, ausztrál állampolgárságú Julian Assange portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem félmillió titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg és hozott nyilvánosságra vagy segítette a nyilvánosságra kerülésüket.

A mostani döntés egy évek óta húzódó jogi huzavona újabb állomása.

  • Három évvel ezelőtt a londoni központi büntetőbíróság megtiltotta Assange amerikai kiadatását, elsősorban olyan szakvéleményekre hivatkozva, amelyek szerint Assange depressziós, a jövőjétől rettegő ember, és nem garantálható, hogy amerikai kiadatása után nem vet véget életének.
  • Az Egyesült Államok fellebbezést nyújtott be a tilalmi végzés ellen, azzal az érvvel, hogy Assange-nak nincsenek olyan mentális problémái, amelyek megakadályoznák kiadatását.
  • A londoni felsőbíróság 2022 decemberében helyt adott az amerikai fellebbezésnek, megsemmisítve a kiadatás tilalmáról szóló büntetőbírósági döntést.
  • Assange ügyvédei ugyanehhez a bírósághoz nyújtottak be keresetet azzal a kéréssel, hogy engedélyezzék neki a döntés megfellebbezését, valamint a végzés felülvizsgálatát célzó újabb eljárás megindítását.
  • A londoni felsőbíróság eljáró tanácsa ennek a kérésnek adott most helyt, kimondva, hogy Assange-nak jogalapja van az újabb fellebbezés benyújtásához.

Közben áprilisban Joe Biden amerikai elnök már arról beszélt, hogy megfontolja a vádak elejtését Assange ellen – igaz, ezt azután jelentette be, hogy az ausztrál parlament ezt határozatban kérte tőle.

Kiemelt videóink