Jégeső, felhőszakadás és széllökések miatt is riasztást adtak ki

belföld
május 20., 19:13

Hétfő estig többfelé fordulhatnak elő zivatarok az országban, nagyobb valószínűséggel a középső, illetve az északi, északkeleti országrészben, közölte hétfő délután a HungaroMet. Egyes helyeken intenzív, jégesővel kísért zivatarok is kialakulhatnak, helyenként viharos széllökés kíséretében.

Az ország középső megyéinek jelentős részére ezért citromsárga riasztást adtak ki. A fővárosban és környékén felhőszakadás miatt van figyelmeztető előrejelzés, a meteorológiai cég szerint 25-30 milliméteres, de hegyvidéken elsősorban az Északi-középhegységben akár ennél több eső is eshet.

A kedd estig érvényes figyelmeztető előrejelzés szerint a kedd déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon fordulhat elő zivatar. „A késő délutáni órákban délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer érheti el a délnyugati országrészt, és halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba. A késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri” – áll a prognózisban.

A zivatarrendszert általában 60-80 km/órás széllökés, 15-30 milliméteres esőt hozó felhőszakadás, illetve apróbb szemű jég kísérheti. Helyenként, elsősorban a Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak, és akár 90 km/órás széllökések is lehetnek.

Budapesten már hétfő délután hatalmas eső volt, a felhőszakadás miatt több helyen pincék áztak be, de a Budai-hegységre az Időkép szerint már vasárnap kiadós jégeső zúdult le. A Dunántúlon ugyanakkor helyenként 30 fok fölötti hőmérsékletet mértek.

Kiemelt videóink