3 perc alatt süllyedt 1,8 km-t a szingapúri gép, amin egy utas meghalt, és többtucatnyian megsérültek

baleset
május 21., 14:16

Egy durva turbulencia miatt egy utas meghalt, és legalább harmincan megsérültek egy Londonból Szingapúrba tartó repülőgépen.

Az Associated Press elemezte a FlightRadar24 által rögzített követési adatokat, és ezek szerint a Singapore Airlines járata 11 km magasan repült, majd nem sokkal 8 óra (GMT) után a Boeing 777-es gyorsan, körülbelül 3 perc alatt 9,2 km magasságra süllyedt le. A repülőgép alig 10 percig maradt ebben a magasságban, majd gyorsan ereszkedett, és alig fél órán belül landolt Bangkokban.

Az egyik utas, a 28 éves Dzafran Azmir a Reutersnek azt mondta, a gép hirtelen elkezdett felfelé dőlni, és rázkódni, majd nagyon hirtelen egy nagyon drámai süllyedés következett be, így mindenki, aki ült és nem volt bekötve, azonnal a mennyezetnek csapódott. A Singapore Airlines nem közölte, hogy a sérülések és a haláleset mikor következett be, de egy, a Reutersnek nyilatkozó utas szerint a turbulencia miatt a biztonsági övet nem viselők a poggyásztartókba csapódtak.

A Singapore Airlines Boeing 777-ese 2022-ben.
photo_camera A Singapore Airlines Boeing 777-ese 2022-ben. Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto via AFP

Frissítés: A bangkoki hatóságok szerint hét ember állapota válságos. 23 sérült volt, a személyzet 9 tagját kisebb sérülésekkel vitték kórházba. A halálos áldozat egy 73 éves brit férfi volt, aki valószínűleg szívrohamot kapott – írja a BBC.

A Singapore Airlines a világ egyik vezető légitársasága, az elmúlt években nem történt komolyabb incidensük. Utolsó, áldozatokkal járó balesete egy Szingapúrból Tajpejen át Los Angelesbe tartó járatával volt: a gép 2000. október 31-én nekiütközött a tajvani Taojüan nemzetközi repülőtér építkezési berendezéseinek, miután rossz futópályáról próbált felszállni. A balesetben a fedélzeten lévő 179 ember közül 83-an meghaltak. (Guardian)

Kiemelt videóink