Kilenc egyiptomit állítottak bíróság elé a Földközi-tengeren elsüllyedt, túlzsúfolt hajó miatt

külföld
május 21., 12:04

Megkezdődött kedden Görögországban kilenc egyiptomi állampolgár pere annak a túlzsúfolt hajó katasztrófájának ügyében, amelyben több mint 80 illegális bevándorló életét vesztette és további 600 eltűnt a Földközi-tengeren.

A dél-görögországi Kalamata bíróságán zajló eljárásban az egyiptomiakat bűnszervezetben, gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják. A vád szerint a kilenc férfi segédkezett a bevándorlóknak abban, hogy illegálisan Európába jussanak.

A szerencsétlenség tavaly júniusban történt nemzetközi vizeken, a délnyugati Pílosz várostól 87 kilométerre. Az ENSZ becslése szerint mintegy 750 ember zsúfolódott össze az Adriana nevű rozoga halászhajón, amely Líbiából indult, és Olaszország irányába tartott. A hajóbaleset után a hatóságok 82 holttestet találtak meg, mintegy 600 ember eltűnt.

A menekültekkel teli hajó nem sokkal az elsüllyedése előtt
photo_camera A menekültekkel teli hajó nem sokkal az elsüllyedése előtt Fotó: GREEK COAST GUARD/HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Mindeddig nem derült ki egyértelműen, kinek a felelőssége lehetett a tragédia. A vádlottak ügyvédje szerint a görög parti őrség hibázott, és ezt a mulasztást igyekeznek eltussolni azzal, hogy perbe fogják a kilenc egyiptomit, akik maguk is a hajótörés túlélői voltak. A védelem megkérdőjelezi a görög bíróság illetékességét is az ügyben, mert a baleset nemzetközi vizeken történt, és szerintük a görög hatóságok súlyos hibákat követtek el a nyomozás, a bizonyítékok összegyűjtése során.

Több segélyszervezet is azt állítja, hogy a görög parti őrség csak nagy késlekedés után indult el a bajba jutott halászhajó segítségére. Az Alarm Phone nevű nem kormányzati szervezet és az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex is jelezte a bárka pozícióját, amikor az még a görög hatóságok illetékességébe tartozó mentési zónában tartózkodott.

A görög hatóságok a maguk részéről azt állítják, a bevándorlók a hajón elutasítottak mindenféle segítséget. Több túlélő elmondása szerint a görög parti őrség el akarta vontatni a túlterhelt bárkát, és ez a manőver vezetett ahhoz, hogy a hajó felborult. (MTI, BBC)