Ittas volt a szállodahajónak ütköző motorcsónak vezetője

baleset
május 22., 14:08

Bűnügyi felügyelet alá helyezte a Budakörnyéki Járásbíróság a verőcei hajóbalesetben érintett szállodahajó cseh kapitányát, írja az MTI. Az MS Heidelberg hajó Komárom felé haladt május 18-án este, ugyanekkor érkezett szemből a motorcsónak, rajta hét utas és az eddigi adatok szerint az ittas vezető, aki

„a folyó teljes szélességét kihasználva, indokolatlan irányváltoztatásokkal irányította”.

A szállodahajó automata vezérléssel haladt, amikor a sértett a jobb parttól irányt váltott kisgéphajójával, és egyenesen a szállodahajó felé kormányzott. Amikor a szállodahajó orrához érkezett, hirtelen jobbra kormányzott, de az ütközést már nem tudta elkerülni, és nagy sebességgel nekiment a hajónak. Az elsődleges adatok alapján a motorcsónakot és utasait az MS Heidelberg maga alá gyűrte.

photo_camera Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

„Lassítás nélkül haladt tovább a motorcsónakot elsodró szállodahajó. Nagy hanggal csapódott a kisgéphajó a szállodahajónak, mégsem állt meg segítséget nyújtani a kapitány. A szerencsétlenségben legalább két ember vesztette életét”

– közölte a bíróság. A szállodahajó kapitánya észlelte az ütközést, de ahelyett, hogy utánajárt volna a becsapódás okának, változatlan sebességgel továbbhaladt, nem segített a baleset sérültjeinek, a vízbe esett személyeknek, a személyzetet sem értesítette, a mentési protokollt sem hajtotta végre. A segélyhívóra sem tett bejelentést, csak ment tovább eredeti úti célja felé.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság segítségnyújtás halált okozó elmulasztása és más bűncselekmények miatt indított eljárást a szombat éjszakai több halálos áldozatot követelő hajóbaleset ügyében.