Visszahívja a norvég és az ír nagykövetet Izrael

külföld
május 22., 08:40

A palesztin állam elismeréséről szóló döntéseire reagálva azonnali hatállyal visszahívja a norvég és az ír nagykövetet Izrael, jelentette be Jiszráel Kac külügyminiszter az X-en. Norvégia, Spanyolország és Írország várhatóan szerdán jelenti be, hogy elismerik az önálló palesztin államot.

photo_camera Israel Katz Fotó: SEBASTIAN SCHEINER/AFP

„Világos és egyértelmű üzenetet küldök Írországnak és Norvégiának: Izrael nem marad csendben azokkal szemben, akik aláássák szuverenitását és veszélyeztetik biztonságát. A mai döntés üzenetet küld a palesztinoknak és a világnak: A terrorizmus megfizet” – írta Kac.

Szerinte „a Hamász terrorszervezet a holokauszt óta a legnagyobb zsidó mészárlást hajtotta végre, miután a világ szeme láttára követtek el szörnyű szexuális bűncselekményeket, ezek az országok mégis úgy döntöttek, hogy a Hamászt és Iránt jutalmazzák a palesztin állam elismerésével”. Azt írja, a lépés igazságtalan a terrortámadás áldozataival szemben, csapás a 128 túsz kiszabadítására irányuló erőfeszítésekre, valamint aláássa a béke esélyét és megkérdőjelezi Izrael önvédelemhez való jogát. (The Guardian)