Visszalépett a fideszes polgármesterjelölt, így Mága Zoltán öccsének nem lesz ellenfele Tiszabőn

belföld
május 22., 18:59

A tiszabőiek egyetlen polgármesterjelöltből választhatnak június 9-én, miután a Novák (született Mága) Csaba ellen induló fideszes Bíró Zoltán, a település jelenlegi alpolgármestere visszalépett, írja a 24.hu. Kedden került napvilágra, hogy a vezető fideszesekkel és magával Orbán Viktorral is jó viszonyt ápoló Mága Zoltán öccsének indulását korábban orvosi papírokkal próbálták megakadályozni.

Először a helyi választási bizottság utasította el a nyilvántartásba vételét, miután kaptak egy névtelen levelet, és annak részeként több orvosi okmányt. A bizottság a levélben leírt „súlyos állításokra” tekintettel elutasította a polgármesterjelölt nyilvántartásba vételét. A megyei választási bizottság azonban a döntés ellen fellebbező Nováknak adott igazat, erre a település mostani fideszes polgármestere, Bruna László felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúriánál. Azzal érvelt, hogy Novák „mentális egészségügyi állapota a belátási képességének dokumentált korlátozottsága miatt nem teszi lehetővé, hogy nyilvántartásba vegyék”. A Kúria azonban elutasította őt, így Novákot nyilvántartásba vették.

Bíró, aki úgy lett alpolgármester, hogy a szocpolos csalássorozatban kapott felfüggesztett börtönbüntetése miatt pártfogói felügyelet alatt állt, ezek után döntött úgy, hogy nem indul. A településen így nem lesz fideszes polgármesterjelölt. A 6 képviselői helyért 13-an indulnak, közülük hatan Fidesz-jelöltek, heten függetlenek. Novák és Bíró képviselői helyért nem indult, a mostani polgármester viszont igen. A jelöltek között négy Mága vezetéknevű van, egy fideszesként indul, három függetlenként.

Novák az orvosi dokumentumok felhasználása miatt feljelentést tett, a megyei rendőrség választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt nyomozást rendelt el.