A hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta verbális molesztálással vádolja a kajakedzőt, az államtitkárságot is felelősnek tartja

sport
május 23., 08:14

Két héttel az olimpiai válogató előtt egy Facebook-poszttal robbantotta a bombát Kozák Danuta. A hatszoros olimpiai bajnok csütörtök reggeli posztjában folyamatos alázással, verbális molesztálással, állandó sértegetésekkel vádolta meg Csipes Ferenc mesteredzőt, akinek elvileg a női versenyzőket kellene felkészítenie.

Kozák ezelőtt arról írt, hogy egy kajakedző - akit nem nevez meg - „erősen befolyásolt állapotban” sértegette, miközben ő szinte meztelenül, védekezésre képtelenül feküdt a gyúrópadon.

link Forrás

A szülése után két év kihagyást követően tavasszal visszatérő, kétgyermekes Kozák Danuta a párizsi olimpiára készül, de most azt mondja, a „munkavégzésre teljesen alkalmatlan állapotban tevékenykedő” edzővel azonnal megszakít minden érintkezést.

„Fekszel a padon, gyakorlatilag meztelen vagy, próbálsz ellazulni, miközben gyúrnak. Valamikor bejön egy edző erősen befolyásolt állapotban. Igen, itt minden normális ember fejében el kellene kezdjen vadul berregni egy vészcsengő. Megnyugtatok mindenkit, nincs itt semmi látnivaló: ebben a sportágban ez "normális". Elkezd verbálisan molesztálni és sértegetni a legkülönfélébb módokon. Magát valószínüleg viccesnek találhatja, de igazából pont olyan mint egy aluljáróban egy sokadig lepukkant, suttyó alkesz”

- kezdi posztját Kozák, akinek állítása szerint ezután lehajtott fejjel, védekezésképtelen pózban kellett eltűrnie a megaláztatásokat.

„Szerencsére ebben jó vagyok, a sportban megtanulsz kussolni is. Megtanítanak”

- írja.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Kozák Danuta a május eleji válogatón győzelmekkel tért vissza: nyert a kajaknégyes tagjaként, és Csipes Tamarával (ő Csipes Ferenc lánya) párosban is az olimpiai távokon. Most azonban azt írja, hogy Csipes Ferenc azóta „bomlasztja és idegeli a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is”.

„Persze eljön az idő, amikor felteszed magadnak a kérdést, hogy kell-e ez neked? De vannak céljaid, vannak kötelezettségeid, soha nem adtál fel semmit, miért most kezdenéd el? Egy eltorzult személyiségű, évtizedek óta súlyos beteg miatt? Nevetséges lenne”

- olvasható a posztjában.

Kozák Danuta egyszer már otthagyta Csipes Ferencet: a 2012-es londoni olimpia után, ahol két aranyérmet is nyert, elhagyta a Honvédot és edzőjét, és a párja irányításával az Újpestben folytatta. Ezt Csipes akkor felháborodva fogadta, a kajak-kenu szövetség vezetése pedig nyilvánosan szólította fel Csipest, hogy a női válogatott edzőjeként azért továbbra is foglalkozzon a versenyzővel.

Kozák most úgy látja, hogy 37 évesen egyesben már nincs reális esélye kijutni az olimpiára, a többi számban viszont a világ egyik legjobb vezérevezőseként erre komoly sansza lenne, bár kétségei vannak, hogy a mostani posztja után ki mer majd vele egy hajóba ülni a társai közül.

Kozák Danuta nemcsak a nyilvánossághoz fordult, posztjában a szövetség és a kormányzati sportvezetés felelősségét is firtatja.

„A Magyar Kajak-Kenu szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Budapesti Honvéd SE évtizedes és a Hadügyminisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának jelenlegi asszisztálásával, munkavégzésre teljesen alkalmatlan állapotban tevékenykedő edzővel a mai naptól semmilyen formában nem áll módomban érintkezni. Illetve kérem a fent említett illetékes intézmények felelősségének kivizsgálását. (Bruhahahah – ó, igen: egy ilyen poszt végén még vicces is tudok lenni.)”

FRISSÍTÉS:

A klubja és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is sportfegyelmi vizsgálatot indít Csipes Ferenc ellen, a szövetség ideiglenesen felfüggesztette az edzőt.