Bocsánatot akar kérni Ficótól a merénylője, tagadja, hogy más is tudott volna a terveiről

külföld
május 23., 09:38

Kiszivárgott Robert Fico támadójának, Juraj Cintulának a vizsgálati fogságba helyezéséről szóló bírósági határozata. A szlovák Markiza TV által megszerzett dokumentum részletesen idézi a férfi vallomását a motivációjáról és arról, hogy hogyan készült a támadásra.

Vallomása szerint a nyugdíjas író két nappal a nyitrabányai kormányülés előtt határozta el, hogy megtámadja a szlovák miniszterelnököt. Cintula azt állítja, hogy megölni nem, csak megsebesíteni akarta Ficót. Az 1992 óta legálisan tartott ČZ 75b, 9-es Luger kaliberű pisztolyát még otthon előkészítette a tüzelésre, majd autójával a helyszínre ment, ahol egy bevásárlóközpont parkolójában hagyta a kocsit.

12 óra 20 körül ért a helyszínre. Amikor Fico a kormányülés után az emberek közé ment, az övén lévő tokból elővette a fegyvert, amikor prdig a miniszterelnök valakivel kezet fogott, jobbról a törzs alsó részét megcélozva lőni kezdett. A pisztoly mellett az övében volt egyébként Az áldozat üzenete című saját könyve is, amihez a merénylet előtt dedikálást is írt Ficónak.

photo_camera A merénylet utáni pillanatok Nyitrabányán.

Cintula azt vallotta, hogy mivel tudja használni a fegyvert, szándékosan célzott úgy, hogy ne veszélyeztesse Fico életét, és arra is figyelt, hogy mások se sebesüljenek meg - ehhez képest Fico kritikus állapotban került kórházba, és még mindig nem tudják átszállítani a besztercebányai kórházból Pozsonyba.

A bírósági határozat szerint a nyugdíjas merénylő azt vallotta, hogy őszintén megbántta tettét, beismeri, hogy az elfogadhatatlan. Cintula kész bocsánatot kérni is Ficótól, akár személyesen a tárgyaláson, akár írásos formában.

Jurij Cintula a merénylet után Handlovában, 2024 május 15-én
photo_camera Jurij Cintula a május 15-i merénylet után Nyitrabányán. Fotó: -/AFP

A szlovák politikát a merénylet óta kiemelten foglalkoztatja, hogy lehettek-e társai Cintulának. A miniszterelnöki feladatokat de facto ideiglenesen átvevő Robert Kalinák belügyminiszter továbbra sem zárja ki ezt a lehetőséget, és arra hivatkozik, hogy Cintula Facebook- és Youtube-fiókját - még azelőtt, hogy a Meta elérhetetlenné tette ezeket - szerinte módosították a merénylet utáni órákban. A nyomozásból azonban idáig nem jött elő olyan információ, ami bármiféle társakra utalna.

Cintula most kiszivárgott vallomásában azt mondta, senki sem tudott arról, hogy mit tervez, erről már csak azért sem beszélt másoknak, mert nem akart senkit bajba sodorni.

A rendőrség bosszúból elkövetett gyilkossági kísérletként kezeli a merényletet, azt tekintik a támadó motivációjának, hogy nem értett egyett Fico politikájával. Az őrizetbe vételt elrendelő határozat megerősíti, hogy Cintula arról beszélt a rendőrségen, hogy nem ért egyet a szlovák Speciális Ügyészség megszüntetésével és a média üldözésével, ahogy Fico ukránellenes és európai uniós politikájával sem.

A határozat tanúvallomásokat is idéz. Bár nem nevesíti, hogy ezek kiktől származnak. A szlovák sajtó szerint lehetséges, hogy az egyik tanú Cintula felesége. A vallomásban arról van szó, hogy a merénylőt zavarta Ficónak az orosz és magyar vezetéshez való baráti viszonya is, és néhány nappal korábban állítólag már azt írta ki a Facebookon, hogy a miniszterelnököt meg kell állítani. (Dennik N, Sme)