Ennyire mélyen utoljára a covid idején voltak a magyar beruházások

gazdaság
május 23., 06:57

Kellemetlen adatot közölt a KSH a beruházások idei első negyedéves alakulásáról. Azok volumene ugyanis a nyers adatok szerint 9,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától (a kiigazított adat 9 százalékos visszaesésről árulkodik), előző negyedévhez képest pedig 3,6 százalékos volt a csökkenés mértéke. Ezzel folytatódott a 2022 utolsó negyedéve óta tartó zuhanó trend, ha pedig a 2021-es év átlagteljesítményét vesszük alapul, akkor utoljára akkor voltak ennyire mélyen a beruházások Magyarországon, amikor a koronavírus-járvány miatt szigorú korlátozások és lezárások voltak érvényben.

Mivel a statisztikai hivatal megváltoztatta az adatközlés menetrendjét, a mostani adat csak előzetesnek számít, így egyelőre túl sok konkrét információt nem lehet tudni a zuhanás okáról. Egy dolog azonban biztos: általánosságban elmondható, hogy a magas kamatkörnyezet, az uniós pénzek visszafogása, valamint az állami beruházások elhalasztása nem segíti a beruházások növekedését.

A KSH közlése szerint egyébként a beruházások csökkenéséhez a legnagyobb mértékben az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás és a mezőgazdaság nemzetgazdasági ágak járultak hozzá. A visszaesést a közigazgatás, valamint a kereskedelem növekvő beruházási aktivitása mérsékelte.

Kiemelt videóink