Nem a mostani az első konfliktus Csipes és Kozák között

sport
május 23., 11:35

A hatszoros olimpiai bajnok kajakos, Kozák Danuta verbális molesztálással vádolta Csipes Ferenc edzőt csütörtök reggeli Facebook-posztjában. A következmények nem maradtak el: a poszt után alig telt el egy-két óra, Csipest máris felfüggesztették, szövetségi és honvédos vizsgálat is indult.

Csipes és Kozák között nem ez volt az első konfliktus. Nagy port kavart 2012-ben, hogy a friss londoni kétszeres aranyérmes Kozák elhagyta a Honvédot, és az Újpestbe igazolt. A Honvédban Csipes Ferenc volt, az Újpestben az akkori vőlegénye, Somogyi Béla lett az edzője, akivel később összeházasodtak, két gyermekük született.

A váltást Csipes elég arrogánsan kommentálta: „Megértem Dana döntését, hiszen ha Bécóval, a vőlegényével ugyanilyen szinten tud kajakozni, egy versennyel kétszer annyit tud behozni a családi kasszába, mint eddig. Ha ez megjátszható, miért ne tennék meg?” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak. A helyzet pikáns volt, mert Csipes a válogatott edzője is volt, így tovább dolgoztak együtt.

Csipes szerint alapvetően rossz az a rendszer, amelyik megengedi az efféle, szerinte anyagi haszon diktálta klubváltást. „Könyörgöm, vegyük már észre, hogy hibás a rendszer, és állítsuk le ezeket a folyamatokat, mert egyre rosszabb lesz a helyzet!” – mondta.

Ábrahám Attila, a szövetség akkori főtitkára helyre tette Csipest: „Aki fizeti a prímást, az rendeli a nótát alapon a szövetség elvárja, hogy Csipes Ferenc ellássa a munkáját, és a női válogatott edzőjeként foglalkozzon Kozák Danutával” – mondta.

Megszólalt akkor Kozák Danuta is az ügyben. Sajnálta, hogy Csipes félreismerte, a váltás nem anyagi haszonszerzésből történt. „A párommal mi ezt az új felállást úgy vállaltuk el, hogy tudjuk, lesznek tételek, amelyeket saját költségen kell megoldanunk – mondta. – Bécó nem fog olyan pénzhez jutni, amelyet ne a közös eredményeink után venne fel. Aki ismer, tudja, mit miért teszek, tudja, hogy nem a pénz motivál.”

A váltás után Kozák a 2016-os olimpián három aranyérmet nyert, a 2021-esen egy aranyat és egy bronzot.

Kozák 2020-ban hagyta ott az Újpestet a Ferencváros kedvéért. Ez a váltás már jóval barátságosabb volt. Kozák a fociban szinte elképzelhetetlen átigazolást azzal indokolta, hogy szüksége van új impulzusokra. Az újpesti szakosztályvezető, aki a Magyar Nemzet tudósítása szerint virággal is kedveskedett, megköszönte a nyolc évet, és további sok sikert kívánt a versenyzőnek.